Leikkaustoiminnan junaileminen yksityissairaaloihin on vastenmielinen operaatio

Juuri kun toivoo, ettei maan hallitus tekisi enää yhtään typerää päätöstä, tuo hallitus eduskuntaan lakiesityksen, jolla leikkaustoimintaa yritetään junailla julkisista sairaaloista yksityisille toimijoille. On vastenmielistä edistää bisneksiä ihmisten terveys- ja hoivatarpeilla. Vastenmielistä on myös se, että yhteisiä verovarojamme kanavoidaan yksityisille terveysyrityksille ja kun joku menee pieleen, lähellä oleva julkinen sairaala joutuu ottamaan vastuun, hoitaa potilaan mahdolliset komplikaatiot ja jatkohoidon.

Vuoden 2017 alussa hallitus kiirehti voimaan terveydenhuoltolain muutosta, jolla ajettiin alas julkinen leikkaustoiminta aluesairaaloista. Silloin tätä muutosta perusteltiin säästöillä ja potilasturvallisuudella. Nyt sama hallitus vaatii, että julkisella rahalla saisi kuitenkin tehdä leikkauksia muualla kuin keskussairaaloissa eli lähinnä eri puolelle Suomea perusteluissa yksityissairaaloissa.

Kyse on isosta ja taloudellisesti merkittävästä seikasta, mutta myös kaikkien suomalaisten terveydestä ja potilasturvallisuudesta. Hallituksen sote-esityksen markkinamalli avaa eri lakien kautta yksityiselle sektorille yli 5 miljardin euron markkinat. Hallitus tekee kauppaa ihmisten terveydellä ja maksattaa laskun veronmaksajilla. Sanalla sanoen vastenmielistä.