Menneisyyttä ei voi muuttaa – tulevaisuuden voi

Aina välillä tulee vastaan sellaisia epäoikeudenmukaisia tarinoita ja ihmiskohtaloita, että itkettää ja sydäntä raastaa. 

Ajatelkaa, että Suomessa vielä jokin aika sitten tehtiin kuuroille ihmisille pakkosterilisaatioita, ihmisiä kiellettiin avioitumasta ja hankkimasta lapsia, heitä paheksuttiin, alistettiin ja kohdeltiin monella tavalla syrjivästi. Älä rakasta, älä tunne, älä ole ihminen – moni kuuro ja heidän läheisensä on kantanut tätä raskasta taakkaa yksin vuosikymmeniä. 

Kollegani Timo Harakka on tarttunut tähän kipeään ja tärkeään asiaan. Timo kirjoitti marraskuussa 2018 seuraavaa: ”Aina on vaara, että enemmistö alistaa vähemmistöä. Erityisen vaarallista on, kun alistaminen oikeutetaan tieteen tai ideologian nimissä. Suomessa – Suomessakin – kuuroja alistettiin avioliittorajoituksilla, lasten huostaanotoilla ja pakkosterilisaatioilla 1920-luvulta alkaen. Eugeniikka ja rodunjalostus olivat vallitsevia aatteita.

Vaikka julmat lait aikanaan kumottiin, kulttuurit ja käytännöt jäivät. Perheen perustamista rajoitettiin jopa 1990-luvulle asti. Tämä surullinen historia on noussut pintaan, vaikka moni ymmärrettävästi haluaa vaieta ja unohtaa. Miten valtiollinen vääryys voidaan sovittaa? Miten uhrit, ja myöhemmät polvet, voivat päästä menneestä yli ja eteenpäin? Enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, enemmän kuuntelua kuin puheita – se oli sovintotyön ensimmäisen palaverin teema tänään. Menneisyyttä ei voi muuttaa. Tulevaisuutta voi.”

Menneisyyttä ei voi muuttaa, tulevaisuutta voi. Vääryyksiä ei saa tekemättömäksi, mutta tuskaa voi ja pitää lievittää. Juuri näin!

Timon ja muiden rohkeiden työn ansiosta tämä vaiettu asia tulee nyt yleiseen tietoisuuteen ja voimme auttaa mielivallan uhreiksi joutuneita ihmisiä. Myös valtiollinen sovintoprosessi voi käynnistyä ja kaltoin kohdellut ihmiset voivat saada tukea ja lohtua. 

Kiitos Timo ja muut asiaa edistäneet ihmiset. ❤️ Tästähän yhteisten asioiden hoitamisessa on kyse – että tehdään kaikkemme, jotta ihan jokainen meistä voisi elää arvokkaan ja hyvän elämän. 

https://www.kuurojenliitto.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/kuurojen-naisten-pakkosterilisaatiot-vihdoin-yhteiskunnalliseen-keskusteluun