Stefan Löfvenistä Ruotsin pääministeri

Naapurillamme Ruotsilla on uusi pääministeri. Tai uusvanha; sosialidemokraattien Stefan Löfven. Me olemme oppineet tuntemaan Ruotsin keskustelevana demokratiana, joka yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa yleensä aina on kärjessä, kun mitataan onnistuneita yhteiskuntia tai muita saavutuksia.

Tätä taustaa vasten olikin hämmentävää, että syyskuun 9. päivänä pidettyjen vaalien jälkeen meni yli neljä kuukautta, ennenkuin Ruotsiin saatiin hallitusratkaisu. Nyt syntynyt ratkaisu, jossa Sosialidemokraatit ja Ympäristöpuolue hallitsevat Keskustan ja Liberaalien tuella ei ole mikään rakkausliitto, vaan järkiratkaisu, jolla yritetään turvata hallittu, demokraattinen yhteiskuntakehitys. Vaihtoehtona olisi ollut päästää Ruotsindemokraatit määrittelemään Ruotsin poliittinen linja. Pidän luontevana, että puolue, joka sai ruotsalaisilta 28% äänistä syksyn vaaleissa, ottaa vastuun maan johtamisesta.

Maanantaina esiteltävän hallituksen taival ei varmaankaan tule olemaan ”dans på rosor”, tanssia ruusuilla, niinkuin harvan hallituksen tätänykyä oikein missään, kun tarkemmin ajattelemme. Mutta aika näyttää.

Löfvenin edellinen hallitus teki kaudellaan muutamankin maailmanennätyksen; Euroopan alhaisin nuorisotyöttömyys ja erittäin vahva talouskehitys. Myös Ruotsin panos YK:n turvaneuvoston puheenjohtajana ulkoministeri Margot Wallströmin (S) johdolla on syytä noteerata; ei helppona kautena, mutta tärkeänä.

Toivotamme ystävillemme lahden takana onnea ja menestystä tärkeässä työssä kehittää Ruotsia pohjoismaisena hyvinvointiyhteiskuntana. Lycka till!

https://demokraatti.fi/nyt-se-on-selvaa-stefan-lofven-on-ruotsin-paaministeri-antti-lindtman-onnittelee-twitterissa