Kokoomus ja Keskusta haluavat jatkaa – SDP on muutos

Itselleni ei ole yllätys, että Kokoomus haluaa vaalien jälkeen jatkaa hallitusyhteistyötä Sipilän johtaman Keskustan kanssa, kuten Iltalehden tuore kysely kertoo. Ja kun katsoo, millaiseksi puolueeksi entinen pienen ihmisen puolella ollut Keskustapuolue on Juha Sipilän johdolla kehittynyt, ei ole vaikea päätellä, että myös nyky-keskusta mieluiten jatkaa Kokoomuksen kanssa Suomen muuttamista Pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta vahvimman ehdoilla toimivaksi markkinayhteiskunnaksi. 

Kokoomuksen ja Keskustan hallituksen tavoitteenahan on ollut ennenkaikkea kolme asiaa:

– markkinaehtoistaa mahdollisimman suuri osa julkisista palveluista 

– pienentää julkista sektoria ja kasvattaa talouskasvua edistäviä tuloeroja 

– heikentää palkansaajien työehtoja ja työsuhdeturvaa työmarkkinoilla.

Kuluvalla vaalikaudella hallitus on edennyt kaikkien näiden kolmen tavoitteen osalta pitkälle, mutta ei lopulliseen maaliinsa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtäminen julkiselta sektorilta terveysbisnekseen on kesken ja lisäksi on useita muita palvelusektoreita, kuten päivähoito ja koulutus, joissa on hallituspuolueiden näkökulmasta vielä suurta yksityistämispotentiaalia. Myös monet liikennepuolen yksityistämishankkeet ovat vielä vaiheessa. 

Eniten hallituksella on vielä tekemistä palkansaajien oikeuksien murtamisessa. Vaalikauden alkupuolella julistetut pakkolait ja sopimusoikeuden purkuyritykset viivästyivät palkansaajien ja kansalaisten massiivisen vastustuksen vuoksi. Nyt kokoomuslaiset sanovat jo ihan suoraan haastatteluissa, että Keskustan kanssa he voisivat jatkaa työmarkkinoiden sääntelyn purkamista. 

Ja kun keskipitkän aikavälin talousennusteet kertovat taloustilanteen hiljalleen hiipuvan, ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja kertoakseen, kuka seuraavan taantuman maksaa. Taaskaan ei tullut pienituloisten, eläkeläisten tai tavallisten työntekijöiden vuoro saada osaansa muusta kuin näköpiirissä olevista leikkauksien jatkumisesta. 

Kokoomus ja Keskusta, erityisesti perinteiset pienen ihmisen asialla olleet punamultakepulaiset, kiistävät tämän kaiken ennen vaaleja tietysti jyrkästi. On kuitenkin hyvä katsoa, mitä tällä vaalikaudella on tapahtunut ja ajatella itse. Käsi ylös, joka uskoo, että vaalien jälkeen Kokoomus tai Sipilän Keskusta ilmoittaisivat, että he ovat tulleet uusiin ajatuksiin, haudanneet markkinaintonsa, ryhtyvät köyhän ystäväksi ja haluavat vaalia sopimusyhteiskuntaa. Anybody? 

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/125831a5-fbed-4b32-b022-926a0594ca11