Vaalikauden viimeinen välitilinpäätös

Viimeisetkin väriloistossaan kylpevät lehdet alkavat putoilla puista; syksy on tullut. Nyt käynnistyvät myös kuluvan vaalikauden viimeiset kuukaudet ennen ensi kevään vaaleja. Nyt alkaa siis olla oikea hetki katsoa, miten kuluva vaalikausi on sujunut ja mitä oikein on tapahtunut.

Tällä vaalikaudellahan vallassa Suomessa ovat olleet Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset sekä Sininen tulevaisuus. Vaalikausi on ollut poikkeuksellisen värikäs ja tapahtumia on riittänyt. Olemme nähneet pääministerin tuittuilua Yleisradiolle, uhkauksia marssia presidentin luokse sotekiistassa, u-käännöksen tekemisen lentokoneella Perussuomalaisten hajoamisen yhteydessä ja ulkoministeri Soinin marssivan virkamatkalla Suomen tasa-arvolinjan kannalta kyseenalaisessa yhteydessä kynttilä kädessä maailmalla. Voisi melkein kuvitella, että kyse on jostain TV:n saippuasarjasta, mutta ei, kyse on valtiojohtomme toimista viime vuosina.

Samaan aikaan monen tavallisen suomalaisen arkiset ongelmat uhkaavat jäädä vaille huomiota. Moni eläkeläinen, lapsiperhe, vanhus, työtön, paljon sairastava ja opiskelija on kokenut heihin kohdistetut leikkaukset ja etujen heikennykset epäoikeudenmukaisena ja syystä. Moni tavallinen palkansaaja; lastenhoitaja, opettaja, poliisi, siivooja ja hoitaja kokevat epäreiluksi, että heidän työaikaa pidennettiin ilman korvausta, työnantajamaksuja siirrettiin työntekijöiden maksettaviksi ja lomarahoista leikattiin kolmannes. Ja kaikkia näitä leikkauksia aiotaan jatkaa myös ensi vuonna, vaikka taloustilanne ei sitä edellytä. Samaan aikaan hyvätuloisille ja yrityksille on kanavoitu miljardien eurojen veronkevennykset. Uskomatonta mutta totta. 

Jos Sipilän ja Orpon hallitusta voi jostain kiittää, niin siitä että he ovat avanneet monien suomalaisten silmät. Ihmiset ovat nähneet, että puolueiden välillä ja tekemällä politiikalla on väliä. Ensi kevään vaalit ovat muutosvaalit. Valinta tehdään sen välillä, halutaanko nyt nähdyn politiikan jatkuvan vai halutaanko siihen muutos. 

Me sosialidemokraatit emme kevään vaaleissa, emmekä sen jälkeen aio tehdä sirkustemppuja tai puliveivata muutenkaan, suomalaiset ansaitsevat parempaa. Me uskomme edustukselliseen demokratiaan, pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, työhön ja oikeudenmukaisuuteen, sopimusyhteiskuntaan. Tylsää, voisi joku sanoa. Turvallista ja luotettavaa sanon minä. Sillä tyylillä on tähän maahan saatu äänioikeus kaikille, kansaneläke, peruskoulu, päivähoito ja paljon muuta. Kyllä sellaiselle politiikalle kehtaa nyt tukea pyytää.