Fiskarsin irtisanomiset Billnäsissä kova isku – toimenpiteitä tarvitaan

Fiskars Oy:n yt-neuvottelut Raaseporin tehtaallaan ovat johtamassa yli sadan ihmisen irtisanomiseen. Tämä on kova isku irtisanottaville ihmisille ja heidän perheilleen. Suuri irtisanomisten määrä on kova isku myös Raaseporin seudulle, jossa työttömyystilanne on jo entisestään vaikea.

– Nyt irtisanottavia ihmisiä ei saa jättää yksin, vaan heidän auttamiseksi uuden työn löytymisessä ja koulutukseen pääsyssä on ryhdyttävä välittömästi. Maan hallitus on tähän mennessä ollut kovin passiivinen työttömyyden hoidossa ja leikannut työllistämismäärärahoja. Pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorisotyöttömyyden on annettu kasvaa. Tähän ei voi suostua, vaan hallituksen on kannettava vastuunsa ja huolehdittava, että nyt työttömäksi jäävät saavat apua ja tukea, vaatii Feldt-Ranta.

Nyt tapahtuneet laajamittaiset irtisanomiset edellyttävät toimenpiteitä myös Raaseporin kaupungilta. Kaupungin taloustilanne on vaikea, mutta mikäli työllisyyteen ja uusien työpaikkojen synnyttämiseen ei nyt paneuduta, pahenee ongelma entisestään. – Tärkein tapa, jolla kaupunki voi edesauttaa uuden työn syntymistä alueelle, on suhtautua myönteisesti yrittäjyyteen, huolehtia riittävästä yritystonttitarjonnasta ja sujuvista viranomaisprosesseista niiden yritysten kanssa, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta aluetta kohtaan. – Raaseporissa on toimijoita, jotka aivan liian usein sanovat ei, kun pitäisi sanoa kyllä. Milloin vastustetaan ruukkien kehittämistä ja hotellihankkeita, milloin kaupan yksiköiden sijoittumista alueelle; näin ei alueelle synny yhtään uutta työpaikka, Feldt-Ranta painottaa.

– Kuntapäättäjillä on myös vastuuta alueen elinvoimasta. Sosialidemokraatit suhtautuvat myönteisesti aktiivisen työvoimapolitiikan harjoittamiseen sekä valtakunnan tasolla että paikallisesi. Toivotamme myös uudet yritykset ja yrittäjät tervetulleiksi Raaseporiin ja edellytämme sekä kuntapäättäjien että virkamiesten tekevän kaikkensa työytömyyden vähentämiseksi ja uusien työpaikkojen synnyttämiseksi, Feldt-Ranta sanoo.