Tämänpäiväinen Joy-Ride yhteisten asioiden äärellä

Koska kansanedustajien vapaista, lomista ja tyhjäntoimittamisesta on taajaan paitsi mielipiteitä, myös muistutuksia vähintään iltapäivälehdissä, ajattelin kirjoittaa miten esimerkiksi tämänpäiväinen ”vapaa” maanantaipäiväni kului. Eduskuntahan ei normaalioloissa kokoonnu maanantaisin (mikä on hyvä, koska yhteiskuntaa ja oman alueensa asioita ei voi hahmottaa pelkästään kirjoituspöydän takaa).

Aamu alkoi 7.45 Liikennevirastossa Pasilassa (tai siis tuntia sitä ennen Hesarin ja HBL:n lukemisella ja aamutelkkarin uutiset katsomalla)… Aamu siis alkoi Liikennevirastossa, jossa tapasimme yhdessä kotiseutuni satamayhtiön toimitusjohtajan ja kauppakamarin puheenjohtajan kanssa joukkoa viraston asiantuntijoita Hanko-Hyvinkääradan sähköistyksen tiimoilta. Tapaaminen oli tärkeä ja vei varmasti Hankoniemelle, vientiyrityksille ja sitä kautta koko Suomelle tärkeää sähköistyshanketta eteenpäin. Hyvän parituntisen tapaamisen yhteydessä tarjoutui (vähän niin kuin bonuksena) tilaisuus keskustella myös VR:n edustajien kanssa sekä myös Porin kaupunginjohtajan Aino-Maijan kanssa, joka oli liikkeellä samantyyppisen, oman alueensa hankkeen kanssa (puhuimme kesän Suomi Areenasta).

Seuraavat kolme tuntia käytin kolumnin kirjoittamisen Västra Nyland -lehteen (kyllä, kritisoin maan hallitusta koska se on heikentänyt alueemme junayhteyksiä, lakkauttamassa poliisilaitoksen ja käräjäoikeuden ja vie muutenkin Suomea väärään suuntaan) ja kävin läpi noin 100 sähköpostia; päivittäinen sähköpostimäärä liikkuu normaalisti 300-400 välillä. Jätin törkeästi (pahoitteluni) vastaamatta muutamaan puheluun, koska olin kolumnini kirjoittamisessa jo myöhässä.

Alkuiltapäivällä lähdin mieluisalle reissulle Kirkkonummelle. Kirkkonummen tarmokas kunnanjohtaja Tarmo Aarnio täytti 50 ja järjesti sen johdosta vastaanoton kunnantalolla. Kunnanjohtajat ovat yksi kansanedustajan tärkeimmistä yhteistyökumppaneista alueen asioita edistettäessä. Raahasin mukaan vierailulle miesystäväni Vesan, koska tiesin hänen olleen Tarmon kanssa aikanaan samalla Sitran talouspäättäjäkurssilla (ja koska halusin hänet mukaan kuskiksi & koska kaksin aina kauniimpaa jne). Oli mukavaa käydä onnittelemassa Tarmoa, jonka kanssa yhteistyö on aina sujunut hyvin. Kirkkonummelaiset tarvitsevat sitäpaitsi nyt kaiken tuen ja jokaisen yhteistyökumppanin mm. heikentyneiden junayhteyksien johdosta (joihin ei pidä suostua, vaan neuvotteluja on jatkettava sitkeästi).

Olisin viihtynyt Tarmon vastaanotolla mielelläni pidempään, koska paikalla oli monta ihmistä, jonka kanssa olisi ollut hyvä keskustella sekä edellä mainitusta junaliikenteestä, Upinniemen varuuskunnasta tai Kirkkonummen Kirkkotorin kaavoitushankkeesta. Mutta koska seuraavaksi oli oltava klo 15 Vantaan Tecnopoliksessa, otin auton alle, hylkäsin miesystäväni radanvarteen ja lähdin uhmaamaan kehä kolmosen ruuhkia. (Matkalla huudatin radioa, kanavana tällä kertaa Nova ja tyylilajina yhden naisen karaoke.)

Perillä lentokentän kupeessa sijaitsevassa toimistotalossa olin kolme minuuttia myöhässä ja kokous oli ehtinyt jo käynnistyä. Pyysin nolona anteeksi. Hyvän, tehokkaan kokouksen jälkeen lähdin 16.30 jälleen uhmaamaan kehä kolmosen ruuhkia (jotka tällä kertaa olivat melkoiset) suuntana Raasepori, jossa kaupunginvaltuuston kokous alkoi kuudelta. Ryhmäkokous alkoi jo viideltä, mutta se ei kertakaikkiaan tänään mahtun aikatauluun.

Saavuin Tammisaareen Seminarieskolanin eli kokouspaikan ulkopuolelle minuuttia vaille kuusi, mutta kaikki parkkipaikat olivat varattuja. Tietysti – naapuritontilla oli valtuuston kokoukselle kilpailevaa toimintaa eli Ekenäs IF:n ykkösdivarin jalkapallomatsi aurinkoisessa kesäsäässä. Tietysti poltteli, että piti jännittävän pelin ja lehterillä aurinkoa ottamisen sijaan kipittää koulun jumppasaliin keskustelemaan hallintosäännön uudistamisesta. (Tämä ei ole valitus, vaan oma valinta, jonka aikanaan tein, kun lähdin yhteisiä asioita hoitamaan. Mutta se ei tarkoita, etteikö koskaan harmittaisi ; )

Koska kotikunnassani on käsillä monia erittäin vaikeita ja isoja päätöksiä yhdistettynä valtuutettujen ja puolueiden kipuiluun (sekä lähestyviin kunnallisvaaleihin) kului jo esityslistan alkupuolella olevassa ”ilmoitusasiat” -kohdassa yli tunti. Kokouksen loput kuusi asiaa käsiteltiin keskusteluineen ja tulkkauksineeen (meillä kaikki tapahtuu på svenska och finska) vajaassa parissa tunnissa ja pääsin lähtemään kotiin jo ennen iltayhdeksää.

Hyvä päivä. Hyviä tapaamisia, tärkeitä pienen pieniä edistysaskeleita usean asian osalta. Politiikka ja yhteiskuntavaikuttaminen on maratonlaji ja kun on valinnut tällaisen kestävyyslajin, hyväksyy myös sen, ettei tämä maailma vielä tänäänkään tullut valmiiksi. Tärkeintä oman motivaation ja vaikuttamisen nälän ylläpitämiseksi on, että näkee miten pienilläkin asioilla on kokonaisuuden kannalta väliä ja että jokaisella kontaktilla voi olla merkitystä, jos ei nyt niin mahdollisesti myöhemmin.

Ja hienoa, että EIF voitti futismatsin! Katsoin tulokset päivän päätteeksi netistä.