Fiskars uppsägningar i Billnäs är ett hårt slag- åtgärder behövs

Fiskars AB:s samarbetsförhandlingar i Raseborg-fabriken leder till över 100 människors uppsägning. Detta är ett hårt slag mot dom som skall sägas upp och deras familj. Det stora antalet uppsägningar är också ett hårt slag mot Raseborgs region där arbetslöshetssituationen är redan svår.

-Nu får man inte lämna dessa personer ensamma, utan omedelbara åtgärder måste vidtas för att kunna hjälpa dem att hitta ett nytt jobb och får möjlighet till ombildning. Landets regering har hittills varit väldigt passiv i att sköta arbetslöshetsdilemmat och har genomfört nedskärningar i sysselsättningsanslagen. Man har låtit långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten att växa. Man kan inte acceptera detta, utan regeringen måste ta ansvar och se till att de som hotas till arbetslöshet skall få hjälp och stöd, kräver Feldt-Ranta.

De massiva uppsägningar förutsätter även åtgärder från Raseborgs stad. Stadens ekonomiska situation är svår, men om man inte redan nu satsar på sysselsättning och skapandet av nya arbetsplatser så kommer problemet att bli ännu värre. Det bästa sättet, med hjälp av vilket staden kunde skapa nya arbetsplatser i området är att förhålla sig positivt till företagande, se till att det finns tillräckligt med utbud på företagstomter och se till att det finns en smidig tjänstemannarprocess med de företag som har visat intresse för regionen.

-I Raseborg finns aktörer som allt för ofta säger nej då de egentligen borde säga ja. Man motsätter sig industrins utveckling och hotellanskaffningar samt investeringar i affärens enheter i regionen; såhär får man inte nya arbetsplatser skapade i regionen, betonar Feldt-Ranta.

-Beslutsfattarna i kommunen har också ansvar över regionens näringsliv. Socialdemokraterna förhåller sig positivt till utövningen av en aktiv arbetskraftspolitik både på nationell-och regionalnivå. Vi välkomnar nya företag och företagare till Raseborg och förutsätter att både beslutsfattarna och tjänstemännen gör sitt bästa för att minska på arbetslösheten och skapa nya arbetsplatser, säger Feldt-Ranta.