Keskustelu eduskunnassa ei saisi olla yhtä hulabaloota – siinä helposti unohtuu itse asia

Eduskuntaan on lyhyessä ajassa pesiytynyt uusi kulttuuri, jossa hallituksn ministerit käyttäytyvät ministerien arvovallalle sopimattomalla tavalla. Ministeriaitiosta esitetään täysin pokkana paikkaansapitämättömiä väitteitä. Oppositiolle ei anneta tilaisuutta korjata heistä esitettyjä virheellisiä väitteitä. Eduskunnan kyselytunnilla ei vastata kansanedustajien esittämiin kysymyksiin, vaan käytetään mattiputkosten etukäteen suunnittelmia pikkunäppäriä poliittisia ”hyökkäyspuheenvuoroja” opposition suuntaan. Tästä ei mitään hyvää seuraa.

Tässä alla yksi tuore esimerkki eiliseltä kyselytunnilta, jossa yritimme puhua eläkeläisten asumistukeen kohdistetuista säästöistä. Yritin saada selville kuinka montaa eläkeläistä hallituksen tiistainen päätös (HE 127/2015 vp) koskee ja miten se ja muut eläkeläisiin kohdistuvat toimet vaikuttavat eläkeläisten toimeentuloon.

Tässä kyselytunnilla käyty ”vuoropuhelu”: Arvoisa puhemies! Arvoisa ministeri Mäntylä, hyvä, että juuri äsken puheenvuorossanne tunnustitte, että te teette säästöpäätöksen, joka vaikuttaa monen eläkeläisen toimeentuloon. Minulla on tässä kaksi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotetta. Ensimmäinen on tiistailta, ja siinä sosiaali- ja terveysministeriö sanoo, otsikko: ”Hallitus ehdottaa säästöjä yleiseen asumistukeen ja eläkkeensaajien asumistukeen”. Tässä toisessa tiedotteessa, jonka sisältö on aivan sama kuin edellisen, on otsikko muutettu ja tiedotetta on täydennetty siltä osin, että tiedotteen otsikko on muutettu. Mutta lopputulos on tietysti kuitenkin se, että te teette säästöpäätöksen, joka ensi vuonna leikkaa eläkeläisten asumistukea noin 5 miljoonalla ja tulevina vuosina noin 9 miljoonalla, melkein 10 miljoonalla eurolla. Kysymykseni: Oletteko te arvioineet, kuinka montaa eläkeläistä tämä koskettaa ja mikä näiden eläkeläisten yhteenlaskettujen leikkausten vaikutus on?

Ja tässä ministeri Mäntylän (PerS) ”vastaus” kysymykseeni (on vielä syytä täsmentää, että ministeri huusi suurimman osan vastauksestaan): Arvoisa puhemies! Haluan kyllä tässä keskustelussa nyt nostaa esiin myöskin erään sellaisen seikan, joka tässä tuntuu unohtuvan. Se on se, että hallitus tavoittelee päätöksillään myöskin sitä, että meillä on ihmisillä oikeus ja mahdollisuus asua tulevaisuudessa kohtuuhintaisissa asunnoissa. On tiedossa hyvin, että joka ikinen asumistukeen tehtävä korotus enemmän tai vähemmän lähtee heijastumaan silloin myös vuokratasoihin. Tässä on jälleen tämmöinen aivan tuore uutinen, jossa nimenomaan kerrotaan — tämä on Ylen uutinen — että esimerkiksi ay-liike on saanut viiden vuoden aikana lähes 50 miljoonaa euroa VVO:n vuokraosinkoja. (Hälinää — Puhemies koputtaa) Ammattiliitot — muun muassa edustaja Rinne on istunut Pron hallituksessa — ovat kuitanneet vuokratuotoista verovapaat osingot. Vuokrien nousua maksatetaan suuressa määrin pienituloisille maksetuilla asumistuilla. Eli kenelle (Hälinää — Puhemies koputtaa) nämä silloin lähtökohtaisesti tulevat?

Siis kysymykseni oli: Oletteko te arvioineet, kuinka montaa eläkeläistä tämä koskettaa ja mikä näiden eläkeläisten yhteenlaskettujen leikkausten vaikutus on?
Ja ministeri Mäntylän vastaus, että ay-liike on saanut VVO:n vuokraosinkoja ja Rinne ollut ennen Pron puheenjohtaja.

Onko jotain unohtunut? Siis muutakin kuin hyvät tavat. No ainakin se pienituloisen eläkeläisten toimeentulo.

Ja saa moittia tiukkapipoiseksi. Suomen kansan edustaminen maan parlamentissa ei voi olla yhtä hulabaloota.