MARKNADSMODELLEN INOM VÅRDEN HOT MOT SVENSKAN

Finlands Svenska Socialdemokrater är oroliga över vad den kommande privatiseringsivern inom vårdreformen innebär för personer med svenska som modersmål. Språklagen gäller inte privata företag, och vi är väldigt bekymrade när också SFP verkar stöda valfriheten utan att desto mera reflektera över vad det innebär för personer med svenska som modersmål, skriver FSD i ett pressmeddelande.

FSD anser att vården i huvudsak ska produceras genom offentliga tjänster, men privata aktörer kan fungera som komplement. Offentlig service är den bästa garantin för vård på svenska och för att alla finländare ska ha rätt till vård till ett överkomligt pris.

– Jag beklagar att SFP verkar stöda tanken på att privata aktörer ska i allt större grad göra intrång inom vårdsektorn. Det gäller att komma ihåg att privata företags främsta intresse är att skapa vinster och dessutom har företagen ingen skyldighet att ordna vård på svenska, till skillnad från vård som ordnas i offentlig regi där språklagen tryggar vård på svenska, säger FSD:s ordförande och riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta.