Jotain rajaa

Kun talous on sakannut ja vienti hiipunut, on yhä useampi alkanut syytellä julkista sektoria pöhöttyneeksi ja ryhtynyt vaatimaan palkanalennuksia kilpailukyvyn parantamiseksi. Yhteistä monille näille vaatijoille on, etteivät he ole valmiita luopumaan mistään omista eduistaan, muiden eduista kyllä.
Varsinaiset pohjat näimme, kun Fortumin johto (jälleen kerran) oli valmis nostamaan huikeita palkkioitaan entisestään tilanteessa, jossa moni suomalainen joutuu todella miettimään, miten saa jatkossa sähkölaskunsa maksettua.
Onneksi omistusohjausministerinä on ihminen, jolla on sydäntä ja älliä sanoa, ettei tällainen käy. Kiitos Sirpa Paatero. Olen tänään saanut useammakin kansalaispalautteen, jonka punainen lanka on, että onneksi politiikassa on ihmisiä, jotka ymmärtävät mikä on oikein ja mikä väärin.

Ministeri Paatero edellyttää Fortumin ja Neste Oilin hallituspalkkioiden korotuksista luopumista
Julkaistu 27.01.2015
Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero edellyttää, että valtio-omisteiset yhtiöt noudattavat yhteiskunnalliseen tilanteeseen sopivaa linjaa hallitusten palkkioissa. Hallitusten palkkiot tai niitten korotukset eivät saa tässä taloudellisessa tilanteessa näyttäytyä kohtuuttomina, kun tavallisilta palkansaajilta odotetaan palkkamalttia ja monet joutuvat pelkäämään työpaikkojensa puolesta.
Valtion enemmistöomisteisten pörssiyhtiöiden Neste Oilin ja Fortumin yhtiökokouksia valmistelevat nimityskomiteat toivat viimeviikolla julkisuuteen esityksensä, joihin sisältyi myös hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten palkkioiden merkittävä korottaminen. Nimityskomiteat perustelevat esityksiään palkkioiden jäämisellä jälkeen vastaavien yritysten yleisestä linjasta ja tarpeella saada yhtiöiden hallituksiin parhaat mahdolliset osaajat.
– Nimitystoimikunnat ovat tehtävänsä mukaisesti arvioineet palkkiotasoa yhtiöiden näkökulmasta. Poliittisesti vastuullisen päätöksentekijän on kuitenkin katsottava asiaa laajemmalti. Korotuksia ei tässä tilanteessa voida pitää sopivina. Suomessa kaivataan nyt yhteisen tahtotilan luomista ja kaikkien odotetaan olevan mukana talkoissa. Kokemus eriarvoisuudesta vaikeassa taloustilanteessa murentaa sen edellytyksiä, Paatero toteaa.