Puoli vuosisataa lasissa. Muistatko millainen oli vuosi 1968?

Puoli vuosisataa. Kuluva vuosi on itselleni siitäkin mielenkiintoinen, että minä ja ikätoverini täytämme pitkin vuotta juuri tämän puoli vuosisataa, 50 vuotta. Tänä viikonloppuna sain olla mukana juhlimassa Kikiä, jonka kanssa yhdessä aloitimme aikanaan ensimmäisten peruskoululaisten joukossa Karjaan suomenkielisen ala-asteen ykkösluokkaan. Suomi ja maailma oli silloin aivan toisennäköiseksi. On ollut hienoa saada elää ja kasvaa yhdessä yhteiskunnan mukana.

 

Vuonna 1968 Suomessa ja maailmalla tapahtui vaikka mitä. Presidentti Urho Kekkonen antoi eduskunnassa juhlallisen vakuutuksen kolmannen virkakautensa aluksi. Vietnamin sodan ensimmäinen Saigonin taistelu alkoi. Tohtori Mauno Koivisto muodosti ensimmäisen hallituksensa. Martin Luther King murhattiin Memphisissä Tennesseessä. Pariisissa alkoivat 1960-luvun opiskelijaliikkeen rajuimmat mellakat. Eduskunta hyväksyi peruskoulun puitelain. Ydinsulkusopimus avattiin YK:ssa allekirjoituksille. Biafran oloja tutkinut komitea totesi raportissaan 400 000 lapsen olevan kuolemassa nälkään Biafrassa 60 lähimmän vuorokauden aikana. Presidenttiehdokas Robert F. Kennedy ammuttiin Los Angelesissa. Saddam Husseinista tuli Irakin vallankumousneuvoston varapuhemies vallankaappauksen jälkeen. 200 000 Varsovan liiton sotilasta ja 5 000 panssarivaunua miehittivät Tšekkoslovakian ja päättivät ”Prahan kevään”. Nuoriso ja opiskelijat olivat voimien tunnossa, Vanha ylioppilastalo Helsingissä vallattiin. Apollo 8 laukaistiin avaruuteen, ja se kiersi ensimmäisenä avaruusaluksena Kuun.

Että sellainen vuosi. Ja ihan huipulta tuntuu, että saa olla mukana ainakin jonkun aikaa kokemassa ja katsomassa mitä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä tapahtuu!
* * *

Det pågående året är intressant också därför att jag och mina klasskamrater fyller 50 och visst är det lite häftigt med ett halvsekel i bagaget. Under helgen hade vi glädjen att fira Kiki som vi tillsammans i 7 årsåldern fick bland de första finska barnen inleda en gratis grundskola som var avsedd för alla barn. Ett och annat har hänt sedan dess. Finland har förvandlats till en nordisk välfärdsstat och vi har blivit kvinnor i vuxen ålder, som man numera nådigt brukar säga om åldrande kvinnor. Häftigt och roligt att få hänga med ännu ett tag för att se vad de följande åren hämtar med sig!