Kuuma on ollut kesä ja kuumana on käynyt myös poliittinen keskustelu

Edellisellä viikolla keskustelu kävi kirjaimellisesti kuumana sen jälkeen kun Keskustan ex-kansanedustaja Mikko Kärnä julkaisi sosiaalisessa mediassa nuotiokuvan, joka oli otettu alueella, jolla oli voimassa metsäpalovaroitukset ja avotulentekokielto. Kärnään kohdistunut kritiikki oli kovaa ja häntä syytettiin vastuuttomasta käytöksestä. Kärnä itse torjui kritiikin vetoamalla maalaisjärkeen ja omaan harkintakykyynsä. Ex-demari Mikael Jungner puolusteli Kärnän toimintaa ja leuhki julkisesti, ettei hänkään usko viranomaistiedotuksiin. Myös viranomaiset osallistuivat keskusteluun ja ilmaisivat huolensa varoitusten ja rajoitusten noudattamatta jättämisestä ja muistuttivat, että viranomaisvaroitukset perustuvat aina huolelliseen tilannearviointiin. Samaan aikaan naapurissa Ruotsissa metsät olivat ilmiliekeissä ja Kreikassa lähes sata ihmistä kuoli rutikuivassa maassa riehuvissa maastopaloissa. 

Kaiken tämän valossa on helppoa ymmärtää, että myös suomalaiset olivat vihaisia ja viranomaiset huolissaan jos ja kun viranomaisten vaaratiedoituksia ei noudateta. Ja siitä, että julkisuuden henkilöt vielä rehvastelevat sääntörikkomuksillaan. Turvallinen Suomi edellyttää, että noudatamme yhteisiä pelisääntöjä ja harkiten annettuja ohjeita, jotka perustuvat parhaaseen mahdolliseen asiantuntijosaamiseen ja faktaan. Jos kaikki ottaisivat itselleen oikeuden olla noudattamatta vaaratiedotteita, olisi Suomen turvallisuustilanne kovin toisenlainen.

Tämän viikon kansalaistottelemattomuuskeskustelu on käyty Vihreiden lainsäädäntäsihteerin lentokoneessa toteuttaman mielenilmaisun johdosta. Mielenosoittaja halusi kiinnittää huomiota kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuksiin. Tätä kirjoittaessa ei vielä ole tiedossa minkälaisesta palautuksesta tai palautettavasta henkilöstä kyseisellä lennolla oli kyse. Turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten ympärillä käynnistyi moniääninen keskustelu. 

Itse uskon vahvasti siihen, että vakaa demokraattinen toiminta on kestävin tapa edistää yhteiskuntaa. Ei nopein tai näyttävin, mutta kestävin. Uskon, että monenkeskinen yhteistyö, kansainväliset sopimukset, lainsäädännön kehittäminen, vuoropuhelu sekä asiantuntijoiden ja viranomaisten resurssointi ovat paras tapa myös korjata vääryyksiä ja ongelmia. Kannatan demokratiaa sekä meillä, että muualla. En halua että Suomessa mennään suuntaan, jossa jokainen valitsee mitä lakeja tai sääntöjä kukin noudattaa tai jättää noudattamatta. Nyt moni turvapaikanhakija tulee juuri sellaisista epävakaista maista.

Olen vallan kolmijako-opin kannattaja ja vallan väärinkäytön estämiseksi lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta on syytä pitää erillään toisistaan. Suurin osa länsimaisista demokratioista on rakentanut yhteiskuntansa tälle pohjalle. 

Turvapaikanhakijoiden palautusten lainvoiman ja kansainvälisten sopimusten mukaisuuden arvioi meillä hallinto-oikeus ja mahdollisesti korkein hallinto-oikeus, jos kielteisistä päätöksistä valitetaan. Kun lainvoimainen maastapoistamispäätös tulee tuomioistuimesta, en näe muuta ratkaisua, kuin viranomaisten panna päätös toimeen. En lainsäätäjänä, enkä kansalaisena halua edistää sellaista yhteiskuntaa, jossa riippumattoman tuomioistuimen päätöksellä ei ole seuraumuksia. 

Meillä on vastuu huolehtia siitä, että oikeusturva turvapaikkaprosessissa toteutuu kansainvälisiä sopimuksia ja ihmisoikeuksia kunnioittavalla tavalla. Eduskunnassa olemme vastustaneet ulkomaalaislakiin tehtyjä tiukennuksia koskien hakijoiden mahdollisuutta avustajan käyttöön ja valitusaikojen lyhentämistä juuri oikeusturvanäkökulman heikentymisen vuoksi.

Kansalaistottelemattomuudella on aikansa ja paikkansa. Mutta ei niin, että se tapahtuu ilman faktatietoja olosuhteista tai asianosaisista, hetken mielijohteesta, lentokoneessa tai muussakaan joukkomatkustusvälineessä. Ja ilman, että ottaa jotain vastuuta tilanteeseen tahtomattaan osalliseksi joutuneiden turvallisuudesta. Tästäkin saa olla perustellusti eri mieltä, mutta minä olen tätä mieltä. 

Eli tällainen tylsä, järjestäytyneeseen yhteiskuntaan, sääntöihin ja lakeihin nojaava, demokraattiseen yhteiskuntakehitykseen ja vakauden autuuteen uskova sosialidemokraatti. Joka on monesti ollut osoittamassa mieltään, osallistunut lakkoon ja muutamaankin protestiin. Ja aikoo tehdä niin jatkossakin paremman yhteiskunnan, ihmiskunnan ja turvallisemman maailman puolesta.