Land of Hope, Freedeom and Happiness – Finland

USA ei todellakaan ole vain ”Land of Hope and Freedom” – toivon ja vapauden maa. Viime vuosina Yhdysvallat on näyttäytynyt Donald Trumpin ailahtelevan hallinnon, uhittelevan ulkopolitiikan ja surullisten kouluampumisten luvattuna maana.

On ollut sykähdyttävää nähdä, miten amerikkalaisnuoriso on viime aikoina kampanjoinut aselakeja ja niiden ruokkimaa väkivaltaisuutta vastaan. Myös Barac Obaman, Bernie Sandersin ja monien muiden sitkeä työ yhdenvertaisemman yhteiskunnan puolesta antaa toivoa miljoonille.

The Quardianin haastattelussa Bernie Sanders nostaa esille pohjoismaisen mallin – maksuttoman koulutuksen ja kaikille kuuluvan terveydenhuollon, mutta myös riittävän vapaa-ajan merkityksen onnellisuudelle.

Ei ole sattumaa, että Suomi ja muut pohjoismaat ovat kärjessä kun mitataan yhteiskuntien onnistumista monilla elämänalueilla. Pohjoismaissa on tehty määrätietoista työtä, jossa on pyritty pitämään koko väestö mukana; niin miehet kuin naiset ja haluttu huolehtia siitä, että kaikki lapset, myös vähempiosaisiin oloihin syntyvät, pääsevät maksuttomaan koulutukseen ja saavat saman ponnahduslaudan kuin muutkin. Ja terveydenhuollossa on haluttu huolehtia siitä, ettei lompakon paksuus ratkaise saako hoitoa ja hoivaa sairauden kohdatessa. Meidänkään mallimme ei ole täydellinen ja siitä pitää tehdä vielä parempi.

Yhteiskunta, jossa palvelut ja koulutus ostetaan markkinoilta ja jossa kilpailun logiikka ohjaa ihmisten ja yritysten toimintaa, toimii väistämättä vahvimpien ehdoilla.

Me olemme osoittaneet, että yhteiskunta, jossa jokaikinen yritetään pitää mukana on paitsi onnistuneempi, myös onnellisempi. Hyvä Suomi!

https://www.theguardian.com/world/2018/mar/14/finland-happiest-country-world-un-report