Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn (kok) siirtyminen Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi herättää vakavia kysymyksiä poliittisen toiminnan ja liike-elämän yhteyksistä. Politiikan moraali on nyt koetuksella.
Räty on apulaiskaupunginjohtajana ja ministerinä sekä hallitusneuvottelijana ollut suoraan vaikuttamassa terveydenhoidossa käynnissä olevaan laajaan yksityistämisohjelmaan. Nyt Räty siirtyy ilman karenssiaikojen osin ulkomaisen pääomasijoitusyhtiön omistuksessa olevan terveysyrityksen johtoon.
Aiemmin Helsingin Kokoomuksen toinen keskeinen vaikuttaja, entinen kansanedustaja Lasse Männistö on siirtynyt toisen ulkomaisomisteisen terveysyrityksen Mehiläisen ulkoistuspalveluista vastaavaksi johtajaksi. Samanaikaisesti hän on Helsingin kaupunginhallituksen jäsen.
Kokoomuksen tuolileikeissä poliittinen tieto ja vaikutusvalta muuttuvat rahaksi tavalla, jota ei voi hyväksyä. Äänestäjä ei enää voi tietää, missä kulkee julkisen edun vaalimisen ja yksityisen bisineksen välinen raja.
Kokoomuksen maan hallituksessa läpirunnoma sosiaali- ja terveyspalvelujen laaja yksityistämismalli muuttuu nyt eduiksi asian valmistelijoille.
On välttämätöntä, että Kokoomus ottaa itse kantaa, pitääkö se politiikan moraalin kannalta nyt nähtyjä nimityksiä kestävinä. Samalla yhteiskunnassa on syytä käydä uudelleen laajempi keskustelu niin poliitikkojen kuin virkamiestenkin liike-elämään siirtymisen pelisäännöistä.