Hyvää vappua, glad första maj!

Hyvät vapun juhlijat, bästa första maj firare

Kun Suomeen vuosi sitten nimitettiin uusi Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten hallitus, luulimme että maahan tuli porvarihallitus. Nyt vuosi myöhemmin tiedämme, että hallitus ei ole perinteinen porvarihallitus, vaan aivan uudenlainen oikeistohallitus, joka yrittää muuttaa Suomen pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta markkinaehtoiseksi maaksi. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskuntahan lähtee siitä, että yritämme pitää kaikki suomalaiset mukana samassa veneessä – kun taas markkinayhteiskunta lähtee siitä, että päätökset tehdään bisnesintressi edellä.

Hallitus on ensimmäisen vuoden aikana yhtiöittänyt ja ilmoittanut yhtiöittävänsä luontopalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, tiet, rautatiet ja meriväylät.
Yhtiöittämisvimmassaan hallitus on päättänyt jopa, että sosiaali ja terveydenhuollossakin eri tuottajat pitää saada ”samalle viivalle”, mikä edellyttää julkisen palvelun – neuvoloiden, terveyskeskusten, hoivakotien yhtiöittämistä. Tämä on valtava mullistus palvelutuotantoon. Julkisten palveluiden yhtiöittäminen ja markkinalogiikan mukaan toimiminen tulee muuttamaan koko hyvinvointivaltion perustan. On vaarana, että sosiaali- ja tervespalveluista tulee pelkkää bisnestä, jota ei ohjaa sosiaali- ja terveyspoliittiset, kaikkia kansalaisia koskevat tavoitteet, vaan voiton tavoittelu.

Me emme halua tällaista markkinaehtoista yhteiskuntaa. Kaikki ei voi olla kaupan. Maata ei voi eikä pidä johtaa kuin yritystä. Yhteiskunnassa pitää olla muita arvoja kuin voitontavoittelu. Jos palvelut, liikenneväylät, metsät ja vedet nyt yhtiöitetään, mitä seuraavaksi – ilma jota hengitämme? Muistaako kukaan, että hallitusta nyt johtavat päättäjät olisivat ennen vaaleja kertoneet näistä yhtiöittämissuunnitelmistaan tai ajatuksistaan tehdä Suomesta markkinaehtoinen yhteiskunta? Ei muista, koska he eivät sitä ennen vaaleja kertoneet, eikä heillä ole mitään valtakirjaa yhtiöittää tai myydä sadan vuoden ja monen sukupolven aikana rakennettua yhteistä kansallisomaisuutta, joka kuuluu kaikille suomalaisille.

Regeringen för Finland i en riktning som inte är hållbar. Vi vill inte att Finland blir ett marknadssamhälle där den som har den tjockaste plånboken bestämmer takten. Det är inte slumpen att just de nordiska länderna toppar alla internationella mätningar som mäter kunskapsnivå, bärkraft eller lycka – det är tack vare vår framgångsrika samhällsmodell som är byggd på tanken om allas jämlika möjligheter och gemensamt ansvar. Vem har gett regeringen Sipilä, med företagsledarna Juha Sipilä och Anne Berner i spetsen, fullmakten att på sin vakttur riva ner sådant som flere tidigare generationer har byggt? Regeringens bolagiserings- och privatiseringsiver är kortsiktigt och riskfyllt.

Bästa åhörare

En av de mest motbjudande fenomen under den senaste tiden har varit, att en del framgånsrika finländare offentligt deklarerat sig själv till martyrer över beskattningen och beklagar i tidningsspalterna hur de är tvungna att fly till fördelsaktigare länder pga skatter. Ofta har de här människorna mycket höga inkomster och därmed mycket god skattebetalningsförmåga. Det är sju som att kasta en våt trasa i ansiktet på vanliga löntagare och pensionärer som från sina små löner eller pensioner därmed hamnar axla ännu större ansvar över samhällsservicen. Också de senaste veckornas Panama och övriga läckor visar, att det finns en uppenbar moralbrist hos en del människor och företag; vi har fått rapporter om skattefusk, aggressiv skatteplanering och kopplingar till skatteparadiser – och alla som åkt fast representerar den sk. eliten i Finland.

Hyvät vapun vietäjät

Olemme viime viikkojen aikana lähes päivittäin kuulleet ja saaneet lukea paljastuksia, joista on käynyt ilmi, että jotkut yritykset tai yksityishenkilöt – usein erittäin hyvätuloiset – ovat harjoittaneet verovälttelyä ja aggressiivista verosuunnittelua; osalla on kytköksiä myös veroparatiiseihin. On käynyt ilmi, että myös maan hallituksessa on ministereitä, joilla on tällaisia kytköksiä.

On täysin moraalitonta, että ihmiset saavat ensin yhteiskunnalta hienon ja laadukkaan maksuttoman koulutuksen, korkean aseman johtotehtävissä bonuksineen ja että he sen jälkeen kokevat oikeutetuksi siirtää varojaan ja tulojaan verottajan ulottumattomiin. Samaan aikaan vaaditaan kovaan ääneen, että tavallisten työssäkäyvien pienipalkkaisten ihmisten pitäisi kilpailukyvyn parantamiseksi tinkiä palkoistaan ja lomistaan. Eläkeläisiltä, lapsiperheiltä ja opiskelijoilta leikataan, kun valtion kassassa ei ole tarpeeksi veroeuroja. Ei tietenkään ole, jos osa siirtää ne Panamaan. Tällaiseen moraalikatoon ei pidä alistua!

Sipilän, Stubbin ja Soinin hallitus ei vapaaehtoisesti ole tehnyt mitään estääkseen tällaista toimintaa vaan päinvastoin, se on leikannut viranomaisten – tullin ja muiden valvontatyötä tekevien viranomaisten resursseja ja edistänyt kyseenalaisia hankkeita kuten hallintarekisteröintiä, joka entisestään helpottaisi omaisuuden piilottamista ulkomaille.

Uskon, että suomalaiset odottavat Panama Papers -kohun jälkeen nyt aivan uudenlaista otetta verovälttelyn suitsemiseen. Hallituksen uskottavuus harmaan talouden torjunnassa ja verovälttelyn tuomitsemisessa on heikko. Me tulemme esittämän ja vaatimaan hallitukselta nyt konkreettisia tekoja verovälttelyn estämiseksi.

Vi accepterar inte regeringens passiva linje i att gripa i grå ekonomi. Vi kräver handlingar som får bukt på aggressiv skatteplanering. Finland ska gå i täten i arbetet mot skattefusk också i EU. Myndigheterna bör få tillräckliga resurser till övervakning och de som åker fast för skattefusk måste straffas. Också näringslivet bör involveras i arbetet mot skattefusk.

Lapsemme, vanhuksemme ja sairaamme tarvitsevat jokaisen kantamaan vastuuta yhteisestä yhteiskunnastamme; on vastenmielistä että juuri osa erittäin hyväosaisista yrittää tästä vastuusta livetä ja jättävät siten entistä suuremman taakan pienituloisten kannettavaksi. Sanoinko jo, ettei tällaiseen moraalikatoon pidä alistua!

Hyvät vapun viettäjät, bästa första maj firare

Jag har under den här våren fått många brev, samtal och meddelanden från Kyrkslätt och kyrkslättsbor. Väldigt många är upprörda över de försämringar som skett i tågtrafiken, och de har all rätt att vara förbannade. Nedlagda stationer, indraget Y-tåg, försämrade tidtabeller och att fjärrtågen inte mera stannar i Kyrkslätt har gjort mångens vardag mycket svår. Alla förstår hur dumt och besvärligt det är för fjärrtågsresenärer att de måste först åka i fel riktning ända till Alberga då de är på väg mot Åbo. Fungerande trafikförbindelser är en offentlig grundservice. Det här kan vi inte acceptera. Jag lovar, jag ger mig inte i kampen om att fjärrtågen ska stanna här.

Täällä Kirkkonummella hallituksen pitkään syntilistaan on isoilla kirjaimilla lisättävä myös raideliikenteen alasajo. On täysin käsittämätöntä, että kaukojunat eivät enää pysähdy 40 000 asukkaan kasvavassa, elinvoimaisessa kunnassa. Y-junan lakkauttaminen samanaikaisesti pahentaa ongelmaa entisestään. Lapset, nuoret, varusmiehet, työssäkäyvät ja kaikki muut junaliikenteestä riippuvaiset ovat monet todella pulassa. Jokainen ymmärtää miten järjetöntä on tehdä melkein tunnin mittainen koukkaus Leppävaaran kautta, kun on matkalla Karjaan ja Turun suuntaan. Hallitus menee VR:n selän taakse tässä asiassa, jonka se voisi yhdellä puhelinsoitolla ratkaista. Tässäkin on kyse bisneksestä – ihmisiä ei ole mietitty lainkaan. Raideliikenteen alasajo rantaradalla on esimakua siitä, mihin markkinaehtoinen yhteiskunta johtaa. Tästäkään kukaan – ei Juha Sipilä eikä Anne Berner – puhuneet mitään ennen vaaleja. Det var faktiskt ingen som före valet gjorde reklam för hur de ska privatisera järnvägen eller försämra förbindelserna, verkligen ingen.

Rantarata ja sillä liikennöivät junat ovat yhteistä kansallisomaisuuttamme. Miten joku voi ottaa itselleen sellaisen oikeuden, että päättää että juna kulkee tuossa mutta ei pysähdy eikä ota matkustajia kyytiin. Tähänkään ei pidä alistua. Ja hyvä kuulijat, minä en tässä asiassa anna periksi, älkää tekään antako.

Bästa människor, hyvät kuulijat

Trotts att det händer stora saker, att många av dem är oroväckande och att många har det svårt, så klarar vi oss nog. Men det är några saker vi måste hålla i tankarna: Finland har vuxit till en av världns främsta nationer genom att satsa på utbildning, kunskap och i att hålla alla med i samma båt. De starkare ska hjälpa de svagare – de starkare ska inte göra business på de svagare. Vi beslutsfattare bör ha tålamod att förvalta och utvecka samhället och vår nationalegendom så att också våra barn och barnbar kan njuta av det.

Yhteiskuntamme on suuressa myllerryksessä, se on aivan selvää. Moni muutoksista voi tuntua kovinkin uhkaavilta. Työttömyys on suurta, talous mataa, maahanmuutto huolestuttaa monia. Ajat ovat vähän sellaisia, että osa päättäjistäkin tekee ratkaisuja vähän hurlumhei meiningillä ja kokeiluhengessä. Raha on valtaisa mahti ja vaikuttaa moneen asiaan. Ahneudella ei ole mitään rajoja, ihmisten on ne rajat asetettava.

Kestämme tämän kaiken kyllä kansakuntana, mutta se edellyttää, että pidämme jatkossakin kiinni siitä perusajatuksesta, että kaikki pitää yrittää edes jollain tavalla pitää samassa veneessä. Vahvempien pitää kantaa vastuuta heikoimmista, ei riistää heitä. Voimme pärjätä osaamisella, emme halvoilla palkoilla tai työehtoja polkemalla. Päättäjillä pitää olla kärsivällisyyttä kehittää yhteiskuntaa kestävällä tavalla – palvelut, luonto, valtionyhtiöissä, radoissa ja teissä oleva kansallisomaisuutemme on meillä vain lainassa – niitä on kyettävä kunnioituksella vaalimaan ja ne on jätettävä hyvässä kunnossa tuleville sukupolville.

Hyvät ihmiset, bästa människor
Vapun sanoma on siis, että yhdessä olemme vahvoja, heikompia ei saa riistää, veronkiertäjiä emme hyysää. Ja että päättäjien pitää miettiä ihmisten hyvinvointia, ei pelkkää bisnesintressiä. Hyvää vappua, glad första maj!