Sluta ställa till med trassel, tack

Jag har under det senaste året varit i tiotals situationer, både här hemma i Finland som på andra håll i Norden, då någon – oftast en samlingspartist, svensk moderat eller finsk sfp:are – har gång på gång spekulerat med att Finland och Sverige är på väg in i Nato. Det handlar inte om att dessa aktörer skulle vifta med Nato-kortet av slumpen, i misstag eller pga okunskap, utan det är fråga om systematiska försök att förändra bägge länders säkehetspolitiska attitydklimat till mera Nato-positivt. Som nation är vår viktigaste säkerhetsgaranti tilliten, pålitligheten och goda internationella relationer; också därför är det viktigt att synliggöra den här propagandan, som sprids av dem som gärna skulle se Finland och Sverige som Nato-medlemmar.

Både Sverige och Finland har klokt och stabiliserande slagit fast i respektive länders regeringsprogram att länderna vill fortsätta som alliansfria och att det inte finns någon orsak att ändra på nuläget. Vår president Sauli Niinistö har sagt nej, statsministrarna Juha Sipilä och Stefan Löfven har både skilt och nyligen i en gemensam, öppen skrivelse sagt nej till Nato. Men inget av detta räcker för dem som vill ställa till trassel.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist besökte Finland för en tid sedan och var minst lika förvånad som många av oss som följt med den ständiga Nato-propagandan i riksdagens, Nordiska rådets och ambassadernas korridorer. Förra veckan skrev försvarsminister Hultqvist öppet om ärendet i Aftonbladet: ”När jag för en tid sedan besökte Finland fick jag följande fråga av både partivänner och på en presskonferens: Håller Sverige på att förbereda sig för att gå med i Nato? Mitt självklara svar på frågan var NEJ! Jag har också vid tidigare besök i Finland fått denna fråga och undrar varför den återkommande ställs. Efter samtal med personer i landet så får jag bilden av att detta är rykten och spekulationer som sprids av olika forskare och politiker på högerkanten som önsketänker men också använder felinformationen som politisk hävstång. Man vill helt enkelt skapa osäkerhet om den svenska linjen. Borgerligheten i Sverige driver frågan om att vi ska ansluta oss till Nato. Jag får också ibland höra att det pågår en process för ett Nato-medlemskap i Finland. Det är analyser som ofta kommer ur borgerliga politikers mun. Man hänvisar till den finska så kallade Nato-utredningen. Men efter samtal med en rad finska företrädare i flera partier och ansvarsfulla positioner så ser jag inte någon seriös eller allvarligt menad process som skulle leda till Nato-medlemskap i Finland. Däremot så används hotet om att Sverige är på väg att svänga som ett bränsle i debatten av ett antal personer som vill ansluta Finland till Nato. Självfallet blir det ett problem för dem när den finske och svenske statsministern tydligt båda markerar regeringarnas linje om att Nato-anslutning inte är aktuell.”

Faneden som våra beväringar svär då de inleder sin minitärtjänst börjar med följande ord: “Jag lovar och försäkrar att vara en pålitlig medborgare trogen Finlands rike. Jag vill redligt tjäna mitt land och efter all min förmåga söka och främja dess väl och bästa”. Vara pålitlig, redigt tjäna mitt land och främja dess bästa – mycket goda ledtråd också för alla ansvarsfulla samhälleliga aktörer, speciellt politiska beslutsfattare som har fått äran och ansvaret över vår gemensamma säkerhet. Sluta ställa till med trassel, tack.