Sote on syttynyt, osa 2

Kokoomus ja Keskusta pelaavat kovaa valta- ja hallintopeliä ihmisten hoivatarpeilla. Kokoomus haluaa edistää hoivapalveluiden yksityistämistä ja Keskusta haluaa maakuntahallinnon. Moni ihmettele ihan aiheellisesti mihin julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden parantuminen unohtui.

Soteuudistusta on sorvattu kulisseissa jo pitkään ja aina välillä julkisuuteen pulppuaa jotain. Tänään Kokoomuksen äänitorvi, puolueen uskottu sisäpiiriläinen Ben Zyskowicz (kok) kirjoittaa Helsingin Sanomien yleisönosastolla suoraan: ”seuraavan asian oltava kaikille selvä: maakuntahallintoa ei tule ilman sotea, eikä sotea tule ilman kansalaisten valinnanvapautta.”

Käynnissä on taistelu sekä maakuntien poliittisesta vallasta, että rahasta. Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyy miljardiluokan bisnesintressi ja erityisesti Kokoomus on sitoutunut edistämään yksityisten terveyspalveluyritysten etua uudistuksen yhteydessä. Keskustalaiset ovat hallituksessa joutuneet nielemään vaikka mitä, mutta ovat jotenkin kestäneet uskoessaan saavansa läpi ikiaikaisen haaveensa, maakuntahallinnon. Surullisinta tässä kaikessa on se, että itseään pitkään odotuttanut uudistus näyttää kaatuvan valtataisteluun.

Presidentillä on viime päivät ollut kädet täynnä hallituksen ulkopoliittisen haparoimisen johdosta. Poliittinen herkkä nenäni sanoo, että seuraavan kerran pääministeri Sipilällä on presidentille asiaa sisäpoliittisista syistä. Toivottavasti olen väärässä. Harvoin olen.