Soinis katt-råtta-lek inte värdigt i en öppen demokrati

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) meddelade just före julen, att han inte ger intervjuer, varken som partiordförande eller minister, till KSF:s medier – i praktiken alltså ingen kommunikation med de finlandssvenska tidningarna. Soini anger som orsak att tidningarna har publicerat kolumner där skribenterna har insinuerat att Soini är rasist.

Vad har det för betydelse då utrikesminister Soini inlett en bojkott mot någon media och vägrar att ge intervjuer eller kommentarer? Ingenting, svarar en. Bra att man slipper hela typen, svarar en annan. Men både principiellt och praktiskt har det en stor betydelse och kan inte accepteras.

Bakgrunden till Soinis mediebojkott ligger ju i att han blockerar de medier som skriver sådant som Soini inte vill att ska skrivas. Han vill med andra ord med sitt agerande utpressa medierna att skriva bara sådant som han och eller Sannfinländarna accepterar. Han försöker förhandscensurera median. I ett öppet samhälle som värnar om yttrandefriheten, kan beslutsfattarna inte begränsa eller genom utpressning påverka vilka frågor och från vilken synvinkel medierna tar upp.

Skulle Soini endast vara partiordförande, kunde man konstatera att hans agerande är barnsligt och kortsiktigt. Men han är nationens utrikesminister och statsministerns ställföreträdare. Han representerar Finland, finländare och våra värderingar ute i världen Yttrandefriheten och öppenheten har varit värderingar Finland har varit kända och berömda för.

Vid tillträdandet i ministertjänsten svär ministrarna eden om rättvist och lika behandling av medborgarna för samhällets bästa. Också förvaltningslagen binder ministrarna och stipulerar förutom om medborgarnas och andra aktörers lika behandlande också om rätt till opartisk information. Det är lätt att inse, att Timo Soinis bråk inte fyller dessa krav.

Som beslutsfattare får man tåla en hel del. Det finns alltid dom som vet bättre. Det finns alltid dom som tycker att du inte gör tillräckligt, har fel åsikter, är för fet eller för smal eller klär dig trist eller för färggrant eller talar för monotont eller för snabbt. Kritiken är ständig. Alla utsätts för den och bevakas av samma medborgare och medier.

Efter att utrikesminister Soini fick tuff kritik över sin mediebojkott, insinuerade han att han kan överväga att avsluta bojkotten i något skede och använde begreppet ” Keep on knocking” dvs fortsätt knacka på. Förutom att hans katt-råtta-lek är förnedrande, signalerar han med det en sådan maktfullkomlighet och -missbruk som inte hör till det finländska demokratiska systemet.

Jag har på nyårsaftonen lämnat till regeringen ett skriftligt spörsmål där jag frågar hur regeringen tänker trygga medborgarnas rätt till opartisk information. Hur regeringen tänker trygga mediers lika behandling??Och hur regeringen främjar yttrandefriheten och öppenheten i vårt samhälle. Om 21 dagar får vi regeringens svar. Hoppas det inte är Keep on knocking. Eller ”sori siitä” (ursäkta för det).