Inte klogt att skära i utbildningen

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) anser att nedskärningarna i utbildningen rimmar illa med högerregeringens planer att öka Finlands konkurrenskraft. Större dagis- och skolgrupper och höjda avgifter för morgon- och eftermiddagsverksamhet hotar jämlikheten mellan våra barn, vilket försvagar Finland på sikt. FSD kan inte acceptera att regeringen medvetet ökar klyftorna i landet och låter våra barn och unga fara illa. Finlands svenska socialdemokrater uppmanar SDP:s riksdagsgrupp att lämna in en interpellation om regeringen inte backar i sina planer.

Finlands styrka har varit en jämlik utbildning som håller hög kvalitet. Samtidigt som de övriga nordiska länderna jobbar med att stärka skolans resurser, för regeringen Finland i motsatt riktning. Regeringens nedskärningar betyder att det finns 1000 lärare mindre i skolorna nästa år. Vi får stökigare klassrum och mindre tid för elever med specialbehov. När det finns färre vuxna i skolan blir det också svårare att ta itu med mobbning och oönskat beteende.

Regeringen stänger dörrar för barnfamiljer med lägre inkomster. Enligt barnskyddsorganisationernas beräkningar höjs avgifterna för barnens morgon- och eftermiddagsverksamhet med 100 procent. Höjningarna försätter barnen i en ojämlik situation, eftersom familjernas socioekonomiska ställning kommer att påverka barnens möjligheter att delta i morgon- och eftermiddagsverksamheten. Samtidigt föreslår regeringen att arbetslösa familjers barns rätt till heltidsdagvård tas bort.

FSD poängterar att utbildningen är en framtidsinvestering som rustar våra barn- och unga för en globaliserad värld. Det är där vi lägger grunden för våra gemensamma värderingar och skapar förutsättningar för att minska klyftor i samhället. För första gången på hundra år kan vi få en situation där kommande generationer har en lägre utbildningsnivå än vad vi har. Hur ska vi i framtiden hävda oss som nation om vi halkar efter i kunskap, frågar FSD.