Hela världen är öppen för er!

Axxell dimission 29.5.2015

Bästa ungdomar, föräldrar, skolans personal, bästa festpublik,

Det är alltid lika upplyftande att få vara med på skolavslutning, dimission eller examenstillfälle. Det är en så fin milstolpe – bakom ligger mycket möda och arbete, men också fina minnen, gemenskap, insikter och ahaa-upplevelser. Framför finns allt – hela framtiden, alla chanser och möjligheter. Och sommaren!

Mitt yngsta barn blev färdig bilmekaniker från denna yrkesskola för ett så sedan. Det betyder att jag har haft möjlighet att besöka skolan under de senaste åren också som förälder och inte bara i arbetets tecken. Jag har uppmärksammat att man har strävat till modern utbildning i fräscha faciliteter. Nya lärometoder har använts vid sidan av gamla. De elever som har haft det speciellt kämpigt har fått handledning – ja ibland faktiskt bokstavligen hand-ledning. Jag vill därför också tacka skolans personal för att många av er gör mycket mera än yrkesinsatsen – många av er har under också de här ungdomarnas studietid varit viktiga medmänniskor, vuxna som stöttat dem i ur och skur. Det ä beundransvärt och viktigt. Det kräver engagemang och det är vi tacksamma för att många av er som jobbar med våra ungdomar har.

Varför är utbildningen så viktig?

Att lära sig nya kunskaper och studera, är den bästa investeringen var och en kan göra i sig själv och sin framtid och hela livet. Utbildning och kompetens står i direkt förbindelse med din inkomstnivå, hälsa, välfärd och samhälleliga delaktighet. Kunskaper är det bästa kapital som gör att man klarar sig bättre både i livet och på arbetsmarknaden. GRATTIS – med att ha avlagt er examen har ni gjort en stor investering i er själva och i er framtid.

I dagens Finland behöver vi alla yrkesutbildade människor. Trotts att arbetslösheten har under de senaste åren stigit och är speciellt hög för tex unga, finns det framöver ändå goda arbetsmöjligheter för personer med yrkesexamen eller yrkesutbildning. Yrkesexamen förbättrar era möjligheter på arbetsmarknaden märkbart. Den utbildning ni här får är mångsidig o möjliggör anställning och arbete i varierande uppgifter inom många branscher, likaväl här i Finland som utomlands.

Då arbetsplats inte är given sak för alla är det på sin plats att påpeka att ingen behöver vara orolig för att bli utanför, det finns också stöd och möjligheter för den som inte genast hittar ett jobb. En av de finaste sakerna på länge är, att vi under förra riksdagsperioden kunde starta en ungdomsgaranti som betyder att alla under 25-åringar har rätt till en arbetsplats, praktikplats, fortbildninings- eller verkstadsplats.

Just nu ser det lite dystrare ut vad som berör utbildningen och framtidsutsikterna. Landets regering, som faktiskt tillsäts idag, har planer på att skära över en halv miljard i utbildningen. Hoppas att ungdomsgarantin ändå får fortsätta, för vi har inte råd att lämna någon utanför – alla behövs.

Bästa ungdomar

Eftersom jag tror starkt på att vi kan lära oss förutom genom utbildning, också genom livserfarenhet, vill jag som vuxen ge er några -5- goda råd.

Njut av den här milstolpen! Ni ska vara stolta för att ni har klarat av era studier och komma ihåg denna härliga känsla som bär er vidare i livet. För en del har det kanske varit kämpigt ibland, men det har säkert lönat sig att jobba vidare. Nu får ni er belöning, ett yrke, som är en bra grund att stå på oberoende hur och vart ni fortsätter vidare.

Tänk framåt. De flesta av er tänker säkert redan på sommaren, sommarjobbet och den lediga tiden som behövs också efter en lång period med först grundskolan och efter det i yrkesutbildningen. Trotts sommartankar gäller det också att ha blickarna på framtiden och den yrkeskarriär ni har utbildat er till.

Var aktiv, ta flitigt kontakt med möjliga arbetsplatser, marknadsför dig själv o var redo att eventuellt börja din arbetskarriär med uppgifter som inte motsvarar din utbildning, men som eventuellt för dig vidare senare.

Tro på dig själv. Vi finländare har många ordspråk som uppmuntrar till ödmjukhet, ansprökslöshet och till att inte göra väsen för sig själv. GLÖM DET. Unna dig en stor portion av stolthet för din prestation. Ta emot all beundran du kan få, det är du värd. Känn dig starkare på arbetsmarknaden, sikta lite högre, det är du berättigad till. Ni har all fog att lyfta er egens svans, för vem ska tro på er om inte ni själva!

Kom ihåg att det alltid finns flere alternativ och flere vägval. Var öppen för olika möjligheter. Vill du bli löntagare eller kan du tänka dig att bilda ett företag, ensam eller tillsammans med andra. Eller studerar du vidare?

Hela världen är öppen för er!

Till slut vill jag gratulera er alla för ett gott beslut att studera till ett yrke. Jag önskar er lycka och framgång på er fortsatta bana. Jag avslutar med en dikt. Den är skriven av Siv Andersson. Med den vill jag hylla er på er viktiga dag.

Du är ju helt fantastisk
Som tog dig ända hit
Till den dag då du blir fri
Och belönas för all slit

Kannske firar du med lyx,
Klär upp dig, går på bal
Du får ta emot presenter,
Kanske hålls det tal

Och det viktigaste skälet
Att det nu är fest
Är att oavsätt betyg
Så är du just nu bäst!

Lycka till alla ni som avlagt examen och yrkesexamen och tack för att jag får vara med på er viktiga dag!