Nedskärningarna skapar inte ett enda jobb

Den offentliga diskussionen har den senaste tiden så mycket kretsat kring svårigheter och ekonomiska problem, att vi kanske har glömt, att Finland ändå är ett av världns finaste länder. Vår lilla nation har från ett fattigt agrarsamhälle utvecklats till en av världens främsta nationer.

Om vi tittar hur vi ligger till jämnfört med resten av världen, hittar vi Finland i toppen av de flesta mätningar som görs på olika samhällsområden. World economic forums Global konkurenskraftsindex gav oss fina vitsord: Finland kom som 3:a i hela världen! Finland, Sverige, Norge och Danmark var alla i tio i topp i Newsweeks ranking av välrdens bästa länder, som mäter hälsa, utbildning, livskvaliet, ekomisk dynamism och politiken. I livskvalitet var Norge etta, Finland 4, Danmark 5 och Sverige 8. Och i tio i topp är vi även gällande den politiska omgivingen.

Finanskrisen och den avtagande exporten har ändå lett till att vi just nu har större svårigheter än på länge. Finansministeriet kommer idag med sin bedömning över läget i landet. Det är hårda bud – den ekonomiska situationen är svår och offentliga ekonomin trängd.

Slutsatsen kan ändå inte vara att vi med skatterea, lönesängningar eller överdimensionerade nedkärningar kunde lyfta Finland. Slutsatsen bör vara, att vi gör vårt yttersta för att skapa tillväxt och främja exporten. När vi lyckas höja sysselsättningsgraden med en procentenhet, klirrar det en miljard i statskassan.

Vi kommer att presentera vårt ekonomiskpolitisk linje imorgon på fredagen. Utgångsläget i vår linje är att vi bygger Finlands framtid på de hörnstenar som lyft oss till toppen av nationerna också tidigare.