Pari sanaa pakkoruotsista

En tiennyt nuorena peruskoululaisena 70-luvun puolivälissä, kun vartuin suomenkielisessä kodissa karjaalaisessa kerrostalolähiössä, että illastaisin Ruotsin kuninkaan ja kuningattaren kanssa helmikuussa anno domini 2015. En myöskään tullut ajatelleeksi, että istuisin samaisella illallislla Stora Enson ruotsalaisen toimitusjohtajan pöytädaamina keskustelemassa metsäteollisuuden tulevaisuudesta. Tai että toinen pöytänaapurini olisi Ruotsin opetusministeri. En myöskään sitä, että tutustuisin työurani aikana hyvin Ruotsin, Norjan ja Tanskan pääministerin kanssa, muista pohjoismaisista ihmisistä ja yhteistyökumppaneista puhumattakaan.

Nuorena ala-asteikäisenä, Karjaalla asuvana suomenkielisenä peruskoululaisena haaveilin ihan toisenlaisesta työurasta kuin mille lopulta päädyin. Jos olisin joutunut tekemään valintoja loppuelämäni suunnasta, olisin varmuudella valinnut väärin.

Tänään eduskunta päätti, että Suomi on edelleen kaksikielinen maa ja vahvasti osa Pohjolaa. Eduskunta päätti myös, tosin tiukan äänestyksen jälkeen, että tulevalla vaalikaudella tulee pohtia mahdollisuutta aluellisiin kokeiluihin, jossa ruotsin kieli korvataan esimerkiksi venäjän kielellä.

On hyvä tiedostaa, että nuori itäsuomalainen tekee kovin nuorena valinnan, jonka vaikutuksia loppuelämäänsä hän ei varmasti pysty etukäteen hahmottamaan. Hyväksymmekö sen, että kaksikielisessä maassa annamme joidenkin nuorten sulkea itseltään ovia päästä tuomareiksi, professoreiksi, lääkäriksi, poliiseiksi – tehtäviin, joissa vaaditaan myös ruotsin kielen taitoa?

Meidän on tietysti myös syytä kysyä onko Suomi osa Pohjolaa? Onko Suomi osa slaavilaista tai venäläistä kulttuuria? Ja onko ruotsin kielen opiskelu este muiden kielten oppimiselle? Ja kenelle on ollut haitta ruotsin osaamisesta? Ja emmekö olleetkin ylpeitä, kun presidenttimme, puhemiehemme ja muut kansalliset johtajamme pystyivät tyylikkäästi toista kotimaista käyttäen hoitamaan Ruotsin kuningasparin valtiovierailun. Kenelle tuli mieleen pahoitella sitä, että miten noloa on, kun presidentti Niinistön on PAKKO puhua ruotsia?