Lucia hämtar ljuset

Bästa medmänniskor, hyvät kanssaihmiset
Bästa lucia fröken Emma, bästa tärnor

Lucia hämtar ljus och hopp med sig just när vi behöver det som mest. Lucia bär ljus. Jag minns när jag som barn funderade på luciatraditionen och på vad ljusen i luciakronan kanske kunde symbolisera.

Det första ljuset kunde symbolisera freden. Vi önskar att alla människor kunde få leva i fred: tyvärr är det inte så idag. Det krigas på många ställen runt om i världen, också i våra närområden. Vi tänder ett ljus för att visa solidaritet med människor som drabbas av krigen.

Det andra ljuset kunde vara glädjens ljus. Livet är en gåva. Vi ska glädjas för att vi har våra närmaste, våra vänner, grannar och andra medmänniskor. Till glädje och lycka behövs inte lottovinster, stora förmögenheter, modekläder eller världen runt resor, utan vilja att se de små positiva sakerna i vardagen och glädjas för dem.

Hyvät kuulijat

Elämme vuoden pimeintä ja synkintä aikaa. Lucian päivän ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Lucia kantaa päässään kynttilöitä. Muistan lapsena ajatelleeni mitä kynttilät voisivat symboloida tai tarkoittaa.

Yksi kynttilöistä voisi olla rauhan kynttilä.
Toivomme rauhaa sinne, missä on sota;
ja toivomme rauhaa myös sinne, missä ihmisten kesken on riitaa.

Toinen kynttilä voisi olla ilon kynttilä.
Me kaikki tarvitsemme elämäämme iloa.
Elämä on tulvillaan ilonaiheita, niitä löytyy tavallisesta arjesta: mukava kahvihetki, viesti ystävältä, ohikulkijan hymy tai työkaverin kiitos.

Kolmas kynttilä voisi olla rohkeuden kynttilä.
Jokainen meistä voi olla rohkea.
Joka päivä joudumme valitsemaan, tehdäkö oikein vai väärin. Rohkea on sellainen joka nousee puolustamaan koulunpihalla kiusattua kaveria.

Bästa människor

Det tredje ljuset i luciakronan kunde symbolisera modet. Det behövs dem som modigt står upp för andra, tex på skolgården om någon blir retad eller på arbetsplatsen om någon blir mobbad. Vi behöver alla mod också till att klara av svåra situationer vi mötet i livet; sjukdomar, död, olyckor och sociala problem.

Det fjärde ljuset kunde symbolisera kärleken. För att visa kärlek, mellan två människor, behövs det så lite; bara en vänlig gärning eller ett vackert ord, en blick. Alla människor vill bli älskade.

Ja lopuksi hyvät kuulijat.

Neljäs kynttilä lucian kruunussa voisi olla rakkauden kynttilä.
Rakkaus on parasta, mitä ihmissydämessä voi kasvaa.
Rakkaus on sitä, että välittää toisesta ihmisestä.
Meillä on mahdollisuus kokea rakkauden ihme, sillä lähellä on aina ihminen,
joka kaipaa, että hänestä välitetään.

Näillä ajatuksilla hyvät kanssaihmiset, toivotan kaikille oikein hyvää lucian päivän iltaa.
Med dessa ord och tankar önskar jag alla en trevlig luciafest.