Hemligheten avslöjad

Jag avslöjar en hemlighet: det finns skillnader i hur olika politiker och partier tänker.

Lite skinn ska man ha på näsan om man ger sig in i politiken. Carl Haglund lär ska ha blivit upprörd över att jag har påtalat skillnader i partiernas linjedragningar. Enligt mig har det varit sunt att partierna, också regeringspartierna, efter statsminister och finansministerbytet har klarare visat var de står i olika frågor. Det är inte alls farlgt att ha olika åsikter.

Det har inte varit trovärdigt att man tidigare under den här regeringsperioden i samtliga frågor har försökt övertyga om enighet när alla ändå ser att skillnader i åsikter har funnits. Det har säkert bidragit till att så många finländare i undersökningarna inte kan säga vem de stöder. Överdriven koncensus kan också vara en orsak till att regeringen är så impopulär.

Jag välkomnar att politiken är tillbaka i politiken. Det finns stora skillnader i partiernas politik. Vi välkomnar alla finlandssvenskar som vill jobba för löntagarnas bättre vardag, inte försämrade villkor. Alla som vill utveckla vården utgående från människornas behov och rätt till vård, inte utgående från företagens vinstintresse. Och vi välkomnar alla som vill fortsätta den långa fredsbaserade utrikes- och säkerhetspolitiska linjen, inte ivern att ansluta Finland till en militärallians.

Ps. Till bittra kommentarer om att valkampanjen har börjat, kan jag bara säga KLART DET, det gäller att redovisa för sina åsikter i god tid FÖRE valet, inte EFTER.

Pss. Och det sämsta argumentet i sammanhanget är att då man redogör för sina åsikter är man ute och fiskar röster (=gör någonting ”smutsigt”) – HALOO! Det är ju idén med vårt politiska system, att försöka få så många som möjligt att stöda ens tankar!