Tämän syksyn tärkein asia.

Kun palasin nyt syksyllä eduskuntaan, kysyi moni toimittaja haastattelussa mikä on tämän syksyn tärkein asia. Se ei ole kovin mediaseksikäs ja montaa kansalaistakin aihe tympäisee, mutta syksyn ehdottomasti tärkein asia on kuitenkin työllisyys.

350 000 suomalaista työikäistä ihmistä on ilman työtä, lomautettu tai muuten vain työmarkkinoiden ulkopuolella. Joku voi kysyä, mitä se häntä liikuttaa, mutta tosiasiassa se koskettaa meitä jokaista, vaikkei työttömyys sattuisikaan omalle tai perheen kohdalle.

Jokainen ymmärtää, ettei se voi onnistua, että työikäisistä ihmisistä alle 70 % on töissä ja loput aktiivisen työvoiman ulkopuolella. Rahat loppuvat kertakaikkiaan kesken. Vika ei ole yksittäisten ihmisten, eikä heitä missään tapauksessa pidä syllistää, vaan energia on syytä laittaa siihen, miten saamme synnytettyä uusia työpaikkoja.

Jos saamme työllisyysastetta nostettua yhdellä prosentilla (!), kilahtaa valtion kassaan miljardi euroa rahaa. Miljardi euroa koulutukseen, päivähoitoon, vanhustenhoitoon ja terveyspalveluihin.

Jos nykyisen tasoinen työttömyys jatkuu ja pitkittyy, joudumme jatkamaan karua leikkauslinjaa, joka näkyy pian lähes jokaisen suomalaisen arjessa. Siksi kaikki paukut kiinni työllisyyden edistämiseen