Det var av slumpen jag blev politiker. Jag hade just fått mitt första barn och började intressera mig om frågor som dagvård, lekparker och rådgivningar. Jag blev ordförande för Mannerheims barnskyddsförbunds Karis avdelning och vi ledde parkverksamheten i Jumbo-lekparken, som hade grundats av aktiva föräldrar några år tidigare. I samband med det uppdraget började jag mera tänka hur servicen för barnfamiljerna i min hemstad var arrangerad. Det fanns många saker jag och andra småbarnsföräldrar ville ändra till det bättre. Jag insåg ganska fort att det är ingen vits att bara vara besviken; det bästa sättet till förändring i barnfamiljernas service skulle vara att vi unga mammor och pappor själva aktiverar oss i politiken. Och på den spännande resan är jag fortsättningsvis.
Det var inte alldeles enkelt att bli beslutsfattare. Hur fungerar allt? Vad bör man veta? Kan jag? Vem borde jag vara i kontakt med? Jag började med att bläddra i telefonkatalogen. Det handlade ju om tiden före internet, facebook, mobiltelefoner och e-post. Jag letade efter SDP eller socialdemokraterna under fliken Karis. Hittade inte. Till sist kom jag på att kolla under Folkets hus och hittade! Jag ringde upp vaktmästaren och fick kontaktuppgifterna till en som var aktiv inom partiet och jag blev välkomnad med. Efter en tids medverkan fick jag sedan uppdraget att representera partiet i grundtrygghetsnämnden som beslöt om vård- och omsorgsfrågor; också dagvården som jag då var så engagerad av. Det var häftigt att få vara med och med insikter om den egna och andra barnfamiljers vardag, kunna medföra nytta och påverka hur saker och ting utvecklades i vår hemstad.
Tillbaka till nuet, november 2016. Jag träffade häromdagen några yngre mammor som har aktiverat sig kring skolnedläggningarna i Raseborg. Jag såg mycket samma passion och engagemang i dem jag ser i mig själv. Mammorna var väldigt upprörda över skolnedläggningarna och vädjade att jag skulle göra mitt bästa, för att nedläggningsbesluten inte skulle verkställas. Jag svarade, att jag har gjort mitt bästa i över 20 års tid och att det här var inte första eller sista gången jag försvarar skolor från nedläggningar, men att det behövs också nya mammor och pappor som ställer upp. Hela grundidén med kommunal demokrati är ju att de människor som bor och lever i kommuner, ställer upp och tillsammans bestämmer hur dagvården, skolan, äldreomsorgen och fritidsaktiviteterna ser ut.
Eftersom vi idag har både internet, facebook, epost och mobiltelefoner, är det lätt att komma med. På www.vaalit.fi får du reda på att kommunalvalet hålls 9.4.2017 och att vi då väljer nya beslutsfattare för följande 4 år i alla Finlands kommuner. Och nu behöver du inte ringa till vaktmästaren på Folkets hus; du hittar all tänkbar information på nätet! Så om du bryr dig, om du har en åsikt, så gäller det att ställa upp. Det är så enkelt att bli kandidat! Och det är så kul att få vara med och förbättra samhället!