Terveisiä Grönlannista: Arktinen sulaa, on aika toimia

Olen maailman suurimmalla saarella Grönlannissa. Valtaosa tästä giganttisesta maasta on mannerjään peitossa. Tapasimme Nuukissa Grönlannin ilmatieteen laitoksen tutkijan Thomas Juul-Pedersenin, joka kertoo meille, että Grönlannin peittävä maailman toiseksi suurin mannerjää sulaa. Maailman vanhin ja paksuin jää hupenee ensimmäistä kertaa ikinä.

Grönlannissa valtaisa määrä, 286 000 000 tonnia jäätä sulaa nyt ilmastonmuutoksen seurauksena vuodessa ja tahti kiihtyy. Pelkona on jopa koko Grönlannin jääpeitteen sulaminen, joka nostaisi merenpintaa merkittävästi, jopa yli 7 metrillä. Tähän asti kaikki esitetyt ennusteet ilmastonmuutoksen etenemisestä ovat osoittautuneet liian optimistisiksi ja vaikutukset ovat olleet dramaattisempia, kuin mitä tutkijat alunperin arvelivat.

Aiemmin on ajateltu, että Grönlannin pohjoispuolen ikijää selviytyy ilmastonmuutoksesta parhaiten. Nyt meteorologit kuvaavat kehitystä pelottavaksi ja sanovat, että ilmastonmuutoksen kiihtynyt kehitys haastaa aiemmat käsityksemme sen etenemisestä.

Jään sulaminen vaikuttaa koko maailman ekosysteemiin. Luontoarvojen lisäksi ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi sääolosuhteiden muuttumiseen ja luonnon ääri-ilmiöiden yleistymiseen, mutta myös luonnonvaroihin ja ihmisten elinolosuhteisiin.

Ilmastonmuutosta ei enää voi estää, mutta meidän on tehtävä kaikkemme edes sen rajoittamiseksi. Asiantuntijat ovat kertoneet meille faktat. Meillä on jo tarvittava määrä tietoa, on ollut jo pitkään. Tutkijoiden viesti on harvinaisen selvä: Ilmastonmuutos on yhteisen maapallomme kohtalonkysymys. Näitä tosiseikkoja emme pääse pakoon.

Vuosi 2018 jää historiankirjoihin eri puolella Pohjolaa erikoisten sääilmiöiden vuoksi. Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa poikkeukselliset helteet paitsi hemmottelivat auringonpalvojia, aiheuttivat myös vaarallisia metsäpaloja ja maanviljelyksessä katovuoden. Kun luonnonilmiöt lähtevät liikkeelle, on niitä vastaan taisteleminen usein vaikeaa, joskus mahdotonta.

Vielä takaisin Grönlantiin. Grönlannin omakielinen nimi Kalaallit Nunaat merkitsee ihmisten, grönlantilaisten maata. Sanomattakin on selvää, etteivät grönlantilaiset itse, eivätkä etenkään yksin pysty estämään mannerjäätikön sulamista ja ilmastonmuutoksen etenemistä. Mutta he ovat ensimmäisten joukossa, jotka näkevät ilmastonmuutoksen dramaattiset vaikutukset luontoon omassa elinympäristössään. Grönlannin ilmatieteen asiantuntijat ovat nyt hissanneet punaisen varoituslipun salkoon: arktinen sulaa, on aika toimia.