Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tarvitaan meidät kaikki

Lapsuudessani naapurissamme asuva kuorma-autonkuljettaja kävi päivisin kotona ruokatunnilla syömässä lounasta, niinkuin monella tuohon aikaan oli tapana. Naapurin setä jätti usein kuorma-auton käymään pihalle syömisen ajaksi. Auto tuprutti ilmoille aina massiivisen savupilven. Yhtenä päivänä kun olimme taas pihalla leikkimässä ja savupilvi vain kasvoi ja kasvoi, kysyin äidiltä, eikö taivaaseen tule reikä, kun sinne joutuu noin paljon tummaa savua. Oli tuolloin viiden-kuuden vanha, eikä ilmastonmuutoksesta oltu kuultukaan.

Tässä välissä on tapahtunut paljon. Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät tässä ja nyt. Jää- ja lumipeitteet ovat kaventuneet. Merenpinta on jo noussut ja nouseminen jatkuu yhä. Muita ilmastonmuutoksen seurauksia ovat trooppisten myrskyjen, äärimmäisen kuivuuden ja muiden ääri-ilmiöiden lisääntyminen. Kaikella tällä on väistämättä vaikutuksensa myös siihen, että ihmisten terveyttä uhkaavat vaikutukset lisääntyvät, ekosysteemi muuttuu ja luonnon monimuotoisuus on uhattuna. 

Sääilmiöt ja ilmaston muuttuminen vaikeuttaa myös maanviljelystä ja ravinnontuotantoa; meilläkin koettiin tänä kesänä kuivuuden vuoksi poikkeuksellisen huono katovuosi. Ilmastonmuutos voi myös pahentaa eri puolilla maailmaa poliittisia ja sosiaalisia konflikteja, kun vesivaroista ja ravinnon riittävyydestä tullaan kamppailemaan. Ympäristöpakolaisia arvioidaan olevan jo miljoonia. On siis selvää, että meillä on monia syitä kamppailla ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Tällä hetkellä kulutamme liikaa luonnon resursseja. On ihan selvää, ettei se enää riitä pelastamaan maapalloa, että naapurin setä sammuttaa kuorma-autonsa ruokatunnin ajaksi. Tarvitsemme kaikki mahdolliset keinot, niin yksityiset kuin yhteiskunnalliset, tuotanto- ja kulutustapojen muuttamiseksi. 

On selvää, että myös ajattelumme on muututtava ja että se on jo muuttunut. Vielä lapsuuteni 1970-luvulla pidettiin auton pitkää tyhjäkäyttämistä ihan normaalina, kuten myös sitä, että kaikki roskat vain sullottiin yhteen muovipussiin sen enempää miettimättä. Onneksi myös kehitys kehittyy. 

Ahdistumisen ja syyllistämisen sijaan katse ja fokus kannattaa mielestäni ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristökysymysten osalta pitää vastuussa ja toivossa. Meillä on valtavan hieno maailma ja luonto, jotain todella arvokasta ja ainutlaatuista minkä puolesta kannattaa taistella. Jokainen meistä voi tehdä jotain ja yhdessä voimme tehdä ympäristön hyväksi vaikka mitä!