Islannin presidentti Suomessa


Satujen saaren Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson vierailee parhaillaan Suomessa. Me eduskuntaryhmien edustajat tapasimme hyväntuulisen presidentti Jóhannesenin tänään eduskunnassa.

Kerroin keskustelussa, että olen islantilaisen jalkapallon, käsipallon ja kirjallisuuden ystävä. Ja että Islannin upea luonto on hurmannut monet meistä.

Kiitin presidentti Jóhannessonia ja muita islantilaisia siitä, että heidän pieni, sitkeä maa ja kansa on kerta toisensa jälkeen inspiroinut meitä monella tavalla. Islanti on hyvä esimerkki siitä, että ollakseen hyvä, ei tarvitse olla maailman suurin.

Esimerkiksi tasa-arvoasioissa islantilaiset ovat tiennäyttäjiä muulle maailmalle. Isät ja äidit hoitavat molemmat vuorollaan lapsia kotonaan ja hoitovasuun jakamista pidetään tärkeänä osana vanhemmuutta. Islanti myös sääti ensimmäisenä maana maailmassa lailla samapalkkaisuudesta.

Nostin keskustelussa esille myös Islannin onnistumisen nuorten elintapojen parantamisessa. Vielä vuosikymmen sitten islantilaiset nuoren elivät rankasti, käyttivät paljon alkoholia ja moni voi huonosti. Määrätietoisten toimenpiteiden ansiosta islantilaiset nuoret ovat tänään Euroopan hyvinvoivimpia. Olen elokuussa menossa Islantiin tutustumaan tähän onnistuneeseen kehitykseen tarkemmin.

No, aina on hienoa kun on läheisiä naapureita kylässä, niin tälläkin kertaa. Ja mehän voimme yrittää pärjätä nyt jääkiekossa ja vuorostamme inspiroida islantilaisia viikinkisiskojamme ja -veljiämme! 🇮🇸🇫🇮