FN behöver en reform – vetorätten blivit hinder för världsfreden

Vi vaknade tidigt imorse till extra nyhetssändningar som berättade, att USA, Frankrike och Storbritannien bombade syriska mål tidit på lördagsmorgonen.
Vi befinner oss i ett allvarligt intenationellt läge och det finns en risk att spänningarna mellan stormakterna växer. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade igår för en fullskalig militär eskalering. Den erfarna korrespondenten och journalisten Tom Kankkonen analyserade situationen i TV i morse och hans bedömning var att Syrien, Iran och Ryssland är rasande (raivoissaan) efter morgonnattens bombning.
Det som nu händer i Syrien är ingenting som ”händer långt borta och berör eller angår oss inte”. Om internationella lagar och fördrag inte följs, angår det oss alla. När miljoner med människor hamnar fly, angår det oss alla. När hundratusentals dödas, angår det oss alla. När internationella organisationer och konfliktlösningsmekanismer inte fungerar, angår det oss alla.
Bästa kamrater
Att världssamfundet efter andra världskriget kunde sluta fördrag och avtal efter varandra, har varit en enorm prestation. Fredsprocesser, förbjudandet av användandet av masstörelsevapen, mänskliga rättigheter, klimatmål – enorma prestationer som har tagit både vår planet och mänskligheten långt.
Men när vi ser var världssamfundet har hamnat med länder som håller på sitt, inte är redo att söka gemensamma lösningar och att det internationella samfundets gemensamma paraply FN och dess säkeretsråd gång på gång står inför faktumet att den inte lyckas nå en enighet, är vi tvungna att ställa många frågor – vad händer nu, hur fortsätter krisen i Syrien, kommer det flere kriser, hur och var lyckas vi lösa dem?
De närmaste timmarna, dagarna och veckorna visar hur den aktuella krisen kring Syrien utvecklas och vad händelserna för för konsekvenser i den internationella politiken. Men samtidigt är det dags att se över FN:s säkerhetsråd. Världen behöver ett fungerande säkerhetsråd. Säkerhetsrådets uppgift att utreda hot och brott mot freden, upprätthålla freden i världen och att komma med lösningar hur oroligheter bäst dämpas verkar inte lyckas med de nuvarande mekanismerna. FN:s principer bör reformeras. Det är ohållbart att en enda medlemsstat, genom att lägga in sin veto, kan förhindra fredsprocesser och således riskerar i värsta fall i hela världens undergång. Det är i ingens intresse att låta ett enda land sabotera hela resten av världssamfundets strävanden. Det är dags att på allvar inse, att vetorätten borde reformeras och en realistisk metod kunde vara att det framöver krävdes minst två länder för att skrinlägga beslut i säkerhetsrådet.