Mitä ajattelen siitä, että natsit marssivat tänään naapurimme Ruotsin kaduilla

Natsit marssivat kadulla naapurissamme Ruotsin Göteborgissa. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen riveissä on myös paljon suomalaisia ja osa heistä on mukana myös Göteborgissa. Pohjoismainen vastarintaliike on organisoitunut, verkottunut ja sen tavoite on selvä; muodostaa väkivallan keinoin pohjoismainen kansallisvaltio, joka puhdistetaan maahanmuuttajista ja muista ei-toivotuissa aineksista. Monilla liikkeen piirissä olevilla on rikostuomioita kovistakin rikoksista, mikä osoittaa että liikkeen jäsenet ovat myös valmiita kovaan toimintaan.

On vastenmielistä, että natsit valitsivat marssipäiväkseen yhden juutalaisten suurimmista juhlapyhistä, Jom kippurin. Se ei ollut sattumaa; samaa natsit tekivät Saksassa myös 1930-luvulla eli järjestivät suurtapahtumiaan juuri juutalaisille tärkeinä juhlapäivinä. Väkivallan ja turvattomuuden lisäämisen ohella järjestön päämääränä on myös nöyryyttää sen silmissä ei-toivottuja ihmisiä.

Olimme vajaa kymmenkunta vuotta sitten käsipallojoukkueeni kanssa turnausmatkalla Krakovassa. Pojat olivat tuolloin ylä-asteikäisiä, 13-15 vuotiaita. He olivat itse pyytäneet, että kävisimme turnauksen yhteydessä Auschwitchissa. Heidän koulussaan oli aiemmin käynyt vanha juutalaismies kertomassa miten hän oli selvinnyt holokaustista ja keskitysleiriltä. Iloisten urheilijapoikien totaalinen vakavoituminen, asian äärelle pysähtyminen, tuska ja uhrien kohtaloissa myötäeläminen oli keskitysleiripaikalla käsinkosketeltavaa. Minuakin itketti, mutta yritin pitää itseni joukkueenjohtajana kasassa. Keskitysleirivierailun jälkeen pojat keskustelivat asiasta pikkubussissamme ja päätyivät siihen, ettei tällaista enää koskaan onneksi voisi tapahtua.

Göteborgin tämänpäiväiset tapahtumat ovat pelottavia. Natsien marssiminen pohjoismaisen järjestäytyneen yhteiskunnan kaduilla on syytä ottaa vakavasti. Antisemitismiin, kaikenlaiseen rasismiin, väkivaltaan ja sortoon on oltava nollatoleranssi. Pohjoismaiden tulee yhdessä laajalla rintamalla tuomita kaikki väkivaltainen toiminta. Meidän tulee yhdessä löytää ne keinot, jolla estämme sen, että natsismin ja väkivallan nimeen vannovat toimijat lisäävät ihmisten turvattomuutta. Kaikenlaisen vastakkainasettelun lietsominen, vihapuhe ja rasismilla flirttailu antaa kasvualustan näille äärijärjestöille. Demokratiassa ei ole tilaa väkivallalle, uhkailulle eikä ihmisten jakamiselle erilaisiin leireihin.