Naapuri Ruotsin sisäpolitiikassa myrskyää

Ruotsissa on meneillään poliittinen myrsky, jonka ratkaisu saattaa valjeta tänään torstaina aamupäivällä.

Aiemmin kävi ilmi, että ruotsalaisia rekisteritietoja on erään palvelun ulkoistamisen myötä vuonna 2015 joutunut sellaisten ulkomaisten tahojen käsiin, muun muassa Tshekeissä ja Serbiassa, joille ei oltu tehty vaadittavia turvaselvityksiä. Ulkomaille vuoti ainakin tietoja ruotsalaisista ajokorteista sekä arkaluonteisina pidettäviä tietoja Ruotsin infrastruktuurista. Nyt asiasta vaaditaan päitä vadille.

Kun meillä odotellaan hiljaiselossa heinäkuun helteitä, on naapurissa Ruotsissa poliittinen tilanne tulikuuma ja tapahtumat etenevät tunti tunnilta kansakunnan pidätellessä henkeään – eroaako hallitus vai lähteekö vain pari ministeriä vai tuleeko peräti ennenaikaiset vaalit?

Tapahtumien kulku johti monien vaiheiden jälkeen lopulta tämän viikon aikana siihen, että oppositiossa oleva porvariblokki Alliaspartierna ilmoitti vaativansa kolmen ministerin; infrastruktuuriministeri Anna Johanssonin, sisäministeri Anders Ygemanin ja puolustusministeri Peter Hultqvistin eroa. Oppositio vetoaa maan turvallisuuden vaarantamiseen. Oppositio ei kuitenkaan ole yhtenäinen vaatimuksiensa kanssa; osa oppositiopuolueista haluaa kaataa koko hallituksen, osalle riittää vain joidenkin ministereiden vaihtaminen.

Ruotsissa on pidempään ollut hankala parlamentaarinen tilanne. Hallitus on ahtaalla vähemmistöhallituksena, oppositiokoalitio Alliansen on erimielinen mm. siitä, voiko Sverigedemokraattien kanssa tehdä yhteistyötä ja Sverigedemokraateille on muodostunut vaaankieliasema. Alliansenilla on suuri tarve osoittaa, että se kykenee kuin kykeneekin vielä toimimaan yhdessä. Se tarvitsi kipeästi jonkun nyt meneillään olevan kaltaisen kriisin kyetäkseen osoittamaan toimintakykyään.

Ruotsin lehdissä spekuloidaan vuolaasti ja laajasti mitä pääministeri Stefan Löfven, joka eilen vetäytyi ministeriryhmän kanssa pohtimaan asiaa, tulee tänään tekemään kriisin laukaisemiseksi. Eräänlaisina ratkaisujen ääripäitä voidaan nähdä, että Löfven suostuisi opposition vaatimuksiin ja vaihtaisi kolme em. ministeriään ja toisena ääripäänä, että Löfven heittää pyyhkeen kehään ja toteaa, että annetaan Alliansenin hallita.

Ensiksi mainittuun ministeritrion vaihtamiseen moni ei usko; silloinhan Alliansen saisi tahtonsa läpi ja Löfven näyttäisi heikolta pääministeriltä loppuvaalikauden aina syksyn 2018 parlamenttivaaleihin asti. Ministereiden vaihtamista vastaan puhuu myös se, että Yegemania ja etenkin Hultqvistia pidetään hallituksen avainministereinä. Moni onkin arvostellut Alliansenin vaatimuksia ministeritrion erottamisesta toteamalla, että ”se on hyttysen ampumista tykillä” ja epäilee Alliansenin yhtenäisyyttä kyetä edes muodostamaan oma hallitus. Jos Löfvenin mahdollisen eroilmoituksen ja Alliansenin epäonnistuneiden hallitusneuvottelujen jälkeen pääministerin kapula jälleen palaisikin Löfvenille, olisi hän koko kriisin voittaja, arvioi osa kommentoijista. Tällainen kierros käytiin vuonna 1990, jolloin Ingvar Carlsson ”palasi vahvistuneena muina miehinä pääministeriksi”.

Löfven on kutsunut tiedotustilaisuuden koolle nyt torstaiaamuksi Ruotsin aikaa klo 10 (Suomessa klo 11) kertoakseen ratkaisunsa.

Itse asiassa on kyse Transportstyrelsenin IT-järjestelmän ulkoistamisesta kaupalliselle toimijalle halvempien hintojen toivossa. Ulkoistus tehtiin edellisen porvarihallituksen aikana, vaikka osa viranomaisista mm. Säpo (suojelupoliisi) sitä vastusti. Transportstyrelsenin silloinen pääjohtaja on jälkikäteen myöntänyt, että virastossa ”oltiin naiiveja” eikä nähty mahdollisia riskejä riittävästi. Osa asiantuntijoista on asian puinnin yhteydessä arvostellut, että Ruotsin virkamieskunnan virkamieseetos on rapautunut ja että myös sitä on vahvistettava, jottei tällaisiin samanlaisiin säännöistä ja turvallisuudesta tinkimiseen ajauduta virkamiesten kilpailuttaessa halvimpia palveluntarjoajia.

Ruotsin yhteiskunnan ja poliittisen keskustelun tuntevana voi arvioida, ettei maasta nyt löydy sellaista kesämökkiä, niemennotkoa tai seuruetta, jossa asia ei puhuttaisi. Tämä historiallinenkin poliittinen kriisi tulee varmasti vaikuttamaan paitsi itse asiasisältöön (ulkoistamiset), myös puolueiden välisiin asemointeihin (erityisesti yhteistyö Sverigedemokraattien kanssa) ja tietysti myös väistämättä syksyn 2018 parlamenttivaaleihin.

– – –

För dem som kan svenska lönar det sig idag att följa med de svenska medier t.ex. Www. Aftonbladet.se, SVT.se, dagensnyheter.se osv.