Under några år har vår granne Sverige prövat på den delikatess som snart ska bjudas till oss, nämligen det som fått det fina namnet valfrihet och öppnandet av vårdtjänster för privata marknader. I dagarna har det svenska folket gett sitt betyg för vad de anser om privata företags verksamhet inom svensk vårdtjänst och utbildning. Till och med åtta av tio (8/10) svenskar meddelar att de vill ha ändring på privata företags vinsdrivning inom välfärds-och utbildningstjänster.
Svenskarnas vilja att begränsa vinstuttag beror inte på att de skulle vara avundsjuka, företagsfientliga, eller att dom inte skulle vilja valfrihet, utan det bor på det att många helt enkelt har fått nog. Privata aktörer har gång efter gång åkt fast för en markant försämring av kvaliteten på tjänster, skattesmitande samt utflödet av till välfärdstjänster syftade skattemedel till annat ändamål. De senaste åren har man också fått bevittna privata företags konkurs inom diverse läroanstalt och åldringshem, där elever och åldringar blivit utan en plats. Och skattebetalarna fått korrigera spåren, då pengarna först insveptas i privata aktörers fickor.
Enligt den forskning som TNS-Sifo publicerat vill faktiskt 8 av 10 svenskar att nya spelregler ska gälla inom välfärdstjänster, där man inte skulle ge marknader möjligheten att agera fritt. Endast 1 av 10 skulle vilja fortsätta med den nuvarande modellen. 53% av dom som svarat ansåg att begränsning av vinstuttag är en bra metod för att ingripa i orättvisor, 10% var för totalförbud mot vinstuttag, 10% ville inte ha ändringar och 10% kunde inte ta ställning.
Förutom medborgarna har även näringslivet i Sverige vaknat i den här frågan och enligt näringslivets forskningsinstitut Ipsos är kritiken massiv. De företag som sköter sina uppgifter och skyldigheter väl vägrar att titta från sidan på de multinationella företag som siktar på vinstmaximering och erövrandet av marknader. De tänker inte heller gå med på att titta från sidan på sådana företag som försummar sina skyldigheter och missbrukar människors vårdbehov. I den färska undersökningen vill var tredje företagsledare begränsa möjligheten till vinstuttag i sådana privata företag som driver sin verksamhet på med skattemedel finansierade välfärdsmarknader.
Då man inte kan beskriva världen enbart bakom skrivbordet eller från statsrådets slott, så önskar jag verkligen att medlemmarna i Finlands regering och speciellt de medlemmar som månad efter månad svär i namnet av tvångsbolagisering, ökandet av outsourcing av tjänster och tillväxten av privata vårdmarknader, tar reda på vad som hänt i vårt grannland. Det är skäl att vi alla tar fram de största möjliga förstoringsglasen, med hjälp vilka vi kan genomlysa den valfrihetslagstiftning som regeringen tänker lägga fram inom kort. En välmenad naivitet leder snart oss till en situation som Sverige nu försöker bli av med. Det kommer inte att vara lätt, ibland är det väldigt svårt och till och med omöjligt att vända klockan tillbaka när det gäller samhällsutveckling. I Sverige har man i flera år försökt ingripa i vinstuttagning inom vårdsektorn och de orättvisor som hör till den. Nästa vecka kommer välfärdsutredaren Ilmar Reepalu att offentliggöra sitt förslag på hur man kunde försöka korrigera skadorna.
Vi har möjlighet att förhindra uppkomsten av skador och det skulle vara ansvarslöst att inte akta sig för de erfarenheter som Sverige fått uppleva.