Kokoomuksen toiminta näyttää poliittisen tiedon ja vaikutusvallan kauppaamiselta tavalla, jota ei voi hyväksyä

Kokoomuksen ministeriryhmän, valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ykkösavustajan siirtyminen terveysyritys Mehiläisen kehityspäälliköksi koettelee vakavalla tavalla politiikan moraalia. Turusen vastuulle tulee terveys- ja sairaalapalvelujen ulkoistuksiin liittyvät asiat. Samaan aikaan Sipilän hallitus on valmistelemassa ennennäkemätöntä julkisten palveluiden yksityistämistä ja pakkoyhtiöittämistä SOTE-uudistuksen yhteydessä.

Turunen on ollut asemassa, jossa hän on suoraan päässyt vaikuttamaan hallituksen SOTE-ratkaisuihin. Jatkossa hän voi käyttää tätä tietopääomaa hyödykseen Mehiläisen voitontavoitteluun. Hallitus kaavailee SOTE-palveluista miljardibisnestä, joten kyse on merkityksellisestä asiasta.

Asian merkitystä korostaa se, etta lähiaikoina Kokoomuksesta terveysbisnekseen on siirtynyt ainakin entinen ministeri ja hallitusneuvottelija Laura Räty sekä entinen kansanedustaja Lasse Männistö. Kokoomuksen toimintaa näyttää poliittisen tiedon ja vaikutusvallan kauppaamisesta tavalla, jota ei voi hyväksyä.

Turunen siirtyy politiikasta pois juuri sillä hetkellä, kun eduskunta on käsittelemässä lakia, joka rajoittaisi johtavissa asemissa olevien virkamiesten ja erityisavustajien mahdollisuutta hyödyntää rahanarvoista tietoa yrityselämässä.

Tämä tosiasia langettaa uuden varjon Turusen ylle, sillä lain voimaansaattamisen myötä vastaavassa asemassa oleville henkilöille voitaisiin asettaa jopa vuoden mittainen karenssi siirtymien välille. Turunen itse on varmasti ollut tietoinen lainvalmistelusta.

Kokoomus ei voi enää paeta vastuutaan asiassa. Pelkät nokkelat sutkautukset ja puheet kokemuksen hankkimisesta liike-elämästä eivät riitä. Demokratian kannalta on kestämätöntä, jos keskeiset yhteiskunnalliset uudistukset kaupataan eniten tarjoavalle osapuolelle.