Bästa studerande, festpublik,
Det är alltid lika upplyftande att få vara med på skolavslutning, dimission eller examenstillfälle. Det är en så fin milstolpe: bakom ligger mycket möda och arbete, men också fina minnen; många gemensamma upplevelser, roliga stunder och lärorika händelser. Det är också lite vemodigt; många har blivit goda vänner och trots att vänskapen består, kommer man inte längre att träffas varje dag som hittills. Det mest spännande av allt med en dimissionsdag är dock att man efter den här dagen har framför sig hela framtiden, alla chanser och möjligheter.
Idag vill ni självfallet festa med era nära och kära; och det ska ni absolut göra. Efter festen kommer sedan vardagen och resten av ert liv. Livet är en kontinuerlig resa; slutet på ett kapitel är början på ett annat. Var och en av er väljer efter den här dagen en ny riktning i livet – en del fortsätter med sina studier någon annanstans, andra ska arbeta, någon kanske ännu funderar på det följande steget. Mitt viktigaste budskap till er är att världen är full av möjligheter och jag hoppas att ni med öppna ögon, tankar och sinnen ser på framtiden.
Om jag som 18-19 årig ung Karisflicka och studerande skulle ha hamnat förutspå vad jag blir när jag blir stor, var jag befinner mig 30 år senare eller hur min livsbana skulle se ut, skulle jag aldrig ha gissat rätt. Det är självfallet bra att ha planer, men det är också minst lika viktigt att kunna vara öppen för olika alternativ och gripa i överraskande möjligheter när de dyker upp.
Det pratas väldigt mycket om hur arbetslivet har förändrat, hur osäkerheten har ökat och hur snuttjobben blivit allt vanligare. Digitalisering, konstintelligens, varornas internet och övriga nya teknologier vimlar som begrepp i talen då arbetslivets nya trender analyseras. Det pratas också mycket om att maskinerna ersätter människorna och att arbetstillfällen blir mindre. Vi säger ofta att osäkerheten på arbetsmarknaden har ökat.
Jag tror att vi alla har trott på det här. Men det är bra att utmana givna sanningar och titta lite djupare. Jag läste just en intressant forskningsrapport som fick mig att tänka, att vi kanske är för försiktiga i att förverkliga våra drömmar ute på arbetsmarknaden. Två forskare, Satu Ojala och Pasi Pyöriä publicerade för några månader sedan en intressant studie som berör arbetsmarknaden. Forskarna hade tittat på långa statistiska kedjor och kommit fram till att antalet arbetsförhållanden och längden på arbetstillfällen i snitt inte just har förändrat. Lönearbete har varit och verkar förbli den vanligaste formen av arbete. Visst har jobbtillfällen förlorats, men det har i samma takt skapats nya. Arbetsmarknadens brytning och den ökade osäkerhet verkar enligt forskarna vara en stor myt.
Är det så att eftersom vi tror att osäkerheten har ökat, har vi börjat agera enligt det? Tar vi det säkra före det osäkra och gör traditionella val istället för att våga välja den banan vi på riktigt drömmer om? Jag vet inte, men det är bra om vi alla nu och då ruskar om lite i våra förutfattade meningar. Det är bra att vara realist, men när man är ung, är det bra att också våga drömma och ha ambitioner. Ett bra recept kunde lyda; håll fötterna stadigt på jorden men huvudet högt uppe i himmelen.
Bästa ungdomar
Eftersom jag tror starkt på att vi kan lära oss förutom genom utbildning, också genom livserfarenhet, har jag samlat några goda råd åt er. Vi känner alla till Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga. De är karaktärer och historier som har skrivits av Astrid Lindgren. Förutom att hon skrev härliga, spännande historier, kom hon också med många goda råd som jag här och nu vill dela med er på er viktiga dag och som jag hoppas ni tar med er när ni går vidare i livet:
Det första kloka rådet Astrid Lindgren ger åt oss som funderar på det att är ni vuxna nu eller är ni för unga att fatta beslut om det ena eller andra. Hon säger såhär ”När en del tycker att man är stor, och en del tycker att man är liten, så är man kanske alldeles precis lagom gammal.” Ganska klokt sagt, eller?
För dem som inte kanske riktigt vet vad man ska börja med eller hur man ska pussla ihop sitt liv kommer Astrid Lindgren med ett praktiskt råd: ”Man tar lite härifrån och lite därifrån och joxar ihop det så blir det lagom jox.”
Och föräldrarna. Vi mammor och pappor funderar ju alltid på hur våra barn ska bli bra människor och också medmänniskor, fiffiga vuxna och dugliga medborgare. Astrid Lindgren har även för oss ett tankeväckande råd:
”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”
I nästsista Lindgren-rådet utmanas lärarna. Läromedel och metoder är viktiga och värdefulla. Men den riktigt stora utmaningen är kanske hur vi kan höja blicken och uppmuntra oss själva och andra att använda vår fantasi. Astrid slår fast att: ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.”
Sista rådet är för oss alla och den står Pippi Långstrump för. Hon är ju världens starkaste tjej och på många sätt en god förebild för oss alla. Hon var ju förutom stark, också snäll och rättvis och alltid på den svagastes sida. Pippi fyllde förresten 71 år nyligen. Jag avslutar listan av goda råd med ett Pippi-citat som utmanar oss alla då vi funderar; ska vi våga med någonting nytt eller håller vi oss försiktigt i våra gamla rutiner. Såhär säger Pippi: ”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert!”
Bästa festpublik,
Bästa studeranden, stolta föräldrar
Till slut vill jag gratulera er alla för ett gott beslut att studera till ett yrke. Jag önskar er lycka och framgång på er fortsatta bana. Jag vill också gratulera era föräldrar och andra anhöriga. Ibland är livet också annat än fest och solsken och då det är svårare dagar, behöver vi alla stöd och uppmuntran och där har våra familjer en otroligt viktig roll. Också för föräldrarna är dimissionsdagen en viktig milstolpe.
Jag vill också gratulera och tacka alla lärare och andra vuxna som jobbat med de här ungdomarna. Ett klokt afrikanskt ordspråk säger att det behövs en hel by för att uppfostra en hel människa. Det är så sant. Att ni har lärt era kunskaper, gett era goda råd och vägledning åt de här ungdomarna under deras studier, är värdefullt och det är säkert belönande också för er att se dem här idag.
Lycka till alla ni som avlagt examen och yrkesexamen och tack för att jag får vara med på er viktiga dag!