Maailmassa on noin 200 valtiota. Luku vähän vaihtelee eri lähteiden ja maailman tapahtumien johdosta. mutta Suomi on tunnustanut 195 valtion itsenäisyyden. Uusi vuosi on aina toiveikasta aikaa ja siksi onkin hyvä muistuttaa, että kaikista viimeaikaisista talousongelmapuheista huolimatta Suomi on monella, monella mittarilla mitattuna yksi maailman maiden kärkijoukkoa lähes millä tavalla mitattuna.
Meidän kansanluonteessamme on jotain sellaista, että näemme ehkä helpommin asiat siten, että lasi on puoliksi tyhjä kuin että se olisi puoliksi täynnä. Muistan useankin kerran kun jokin taho maailmalta on raportoinut, että Suomi on maailman paras maa – ja sitten ei kestä kuin hetken kuin meillä joku kiistää asian, vetoaa tilastovirheeseen tai kiirehtii kertomaan, että on meillä ongelmiakin.
Yleensä kun mitataan yhteiskuntaa kokonaisuutena, ei vain jotain sen yksityäistä osaa, Suomi pärjää. Parhaiten pärjäämme vuodesta toiseen koulutusasioissa, demokratiakysymyksissä, tasa-arvossa ja oikeusvaltiokysymyksissä. Terveyspalveluissa tai talouden vireydessä emme ole ihan kärkikastia, mutta paikkaamme näitä puutteitamme muilla osa-alueilla niin, että lopputuloksena Suomi on vähiten epäonnistunut maa maailmassa. Seuraavina tulevat naapurimme Ruotsi, Norja ja Tanska.
Reilu viikko sitten arvostettu talouslehti Forbes listasi Suomen sijalle 6. Parhaat maat liiketoiminnalle -listauksessaan. Omistusoikeuksien osalta Suomi on maailman paras maa, ja innovaatioissa maailman toiseksi paras. Suomi on ykkönen myös yksilönvapaudessa ja kolmas vähiten korruptoituneena maana. Samaan aikaan kun Forbesin lista tuli julkiseksi, valitteli työnantajien keskusjärjestä EK julkisuudessa heikkoja suhdanteita ja vaati tormakkaasti pakkolakeja eli työntekijöiden palkkojen ja lomien leikkauksia pikaisesti.
Jos seuraisi vain kotimaista uutsiointia, näyttäisi maailma aivan eriskummalliselta. Samaan aikaan kun hallitus ja elinkeinoelämä ajavat pakkolakeja ja työehtojen heikennyksia, valmistaudutaan monessa yrityksessä ennätyssuurten osinkojen jakamiseen tänä keväänä. Arvopaperilehti tiesi muutama päivä sitten kertoa, että ”Pörssiyhtiöt tulevat jakamaan ensi keväänä ennätyssuuren potin osinkoja korkotasosta johtuen, kassa käy yksinkertaisesti kalliiksi yrityksen tunnusluvuille.” Eli suomeksi, että rahaa on niin paljon, ettei sitä ole varaa pitää kassassa.
Presidentti Sauli Niinistö kiinnittikin aiheellisesti uudenvuodenpuheessaan huomiota asiaan ja vetosi omistajiin, ettei työntekijöiden etuukista säästettäviä varoja ole oikein vyöryttää osinkoihin. Nähtäväksi jää. Syyskaudella kävi ainakin selväksi, että maassa on terhakka sosialidemokraattinen oppositio, jonka vahtivuorolla tavallista työssäkäyvää, eläkeläistä tai lapsiperheitä ei miten vain voi kohdella. Tämä työ jatkuu. Parempaa ja oikeudenmukaisempaa uutta vuotta 2016 ihmiset!