Onko kansanterveys nyt myytävänä?

Sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavan Pihlajalinnan osakekurssi kohosi maanantaina reippaasti Helsingin pörssissä viikonlopun sote-ratkaisun myötä. Odotusarvot hoivabisneksen merkittävästä kasvusta ovat korkealla. Suuret hoivayritykset kasvavat Suomessa rajusti. 20 suurimman hoivayhtiön liikevaihto on jo reilusti yli miljardi euroa. Liikevaihto on tuplaantunut viidessä vuodessa. Asialla on siis jo mittakaavansa vuoksi yhteiskunnallista merkitystä.

Suurin osa meillä toimivista isoista hoivayrityksistä on ulkomaisten pääomasijoittajien omistuksessa. Vallalla on myös pidempään ollut kehitys, jossa suuret yritykset systemaattisesti ostavat pienemmät toimijat heti kun ne alkavat menestyä. Kolmannen sektorin toimijoiden osuus kokonaisuudesta on melko pieni.

Tutkijat toisensa perään ovat voineet osoittaa, että yksityisten hoivayritysten bisnes ja tulos syntyy kahta kautta; riskisijoitus-yrityskaupoilla sekä hoivasta/henkilökunnasta/laadusta tinkimällä. Näistä ja monista muista syistä pidänkin tärkeänä, että myös eettisiä näkökulmia pohditaan kun sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisuista päätetään.

Yhteiskunnalla on valtava intressi huolehtia siitä, että verovaroja käytetään oikeudenmukaisesti, tasapuolisesti ja tehokkaasti. Eettisesyyden turvaaminen on myös velvoitteensa hoitavien yritysten etu.

Esitän hallitukselle seuraavaa viiden kohdan listaa periaatteiksi kun hallitus aloittaa valinnanvapauslainsäädännön valmistelun:

1. Verovaroja tulee voida käyttää vain siihen tarkoitukseen, mihin ne on tarkoitettu.
2. Yksityiset yritykset voivat jatkossakin toimia hoivassa, mikäli niiden toiminnan tarkoitus on tuottaa hyvälaatuista hoivaa tai laadukkaita terveyspalveluja, ei jakaa jättivoittoja omistajilleen tai muilla tavoin tulouttaa varoja hoivasektorin ulkopuolelle.
3. Julkinen sektori perustaa rekisterin, johon eettisesti oikein toimivat yritykset merkitään. Julkinen sektori hankkii palveluita vain tässä rekisterissä olevilta yrityksiltä.
4. Ei-kaupallisten toimijoiden ja järjestöjen edellytyksiä kasvaa ja kehittyä parannetaan poistamalla niiden toimintaa haittaavat esteet.
5. Tutkitaan hoivayritysten omistusjärjestelyt ja verosuunnittelu. Mikäli käy ilmi, että lainsäädännössämme on edelleen tähän liittyviä porsaanreikiä, ne tukitaan.

On aivan ilmeistä, että valinnanvapauden laajentamiseen sisältyy melkoisia riskejä, mikäli järjestelmää ei rakenneta eettisesti kestäville periaatteille. Näin merkittävää ratkaisua ei voi rakentaa sulle-mulle ajattelun pohjalta. Kansanterveys ei saa olla kauppatavaraa.