Jag har ingenting mot att någon blir rik, helt tvärtom. Det är alltid fint om människor eller företag klarar sig bra och visst gynnar det också hela samhället. Men. Som beslutsfattare tycker jag att samhället inte ska utvecklas utgående från businessmöjligheter eller vinstmaximeringen utan utgående ifrån människornas servicebehov. För tillfället jobbar Finlands regering med två sådana megalomaniskt stora reformer där motiven tyvärr verkar vara pengar, inte människor. De här reformerna är bolagisering av hela social- och hälsovården samt bolagisering av samtliga trafikleder i Finland. Det är så vansinnigt och otroligt att man nästan inte kan tro att det är sant.
Finland och de övriga Nordiska länder toppar år efter år i olika internationella jämförelser över lyckade samhällen. Det är väldigt svårt att komma till slutsatsen, att allt som har byggts upp i vårt land under 100 års tid, bör ändras helt och hållet, att vi behöver ett totalt systemskifte. Den enda egentliga orsaken och strävan till totalt systembyte från ett nordiskt välfärdsstat till ett marknadssamhälle ligger i regeringens ideologi och nära kopplingar till företagsvärlden. Till helheten hör, att flera centrala aktörer har från regeringspartierna, främst från Samlingspartiet, inom kort tid flyttat från politiken till privata hälsovårdsföretag för att se till att skattemedel kanaliseras maximalt till dessa bolag. Kauppalehti hade nyss en nyhet som bra sammanfattar vad tvångsbolagisering av social- och hälsovården har för följder: ”Sote-glädje på topp i Helsingforsbörsen. Privata aktörer kan förvänta sig flera miljarder euros marknad.”
Det finns problem både inom social- och hälsovården och också med våra trafikled och de bör åtgärdas. Men uppfattningen om att alla problemen löses när offentlig service bolagiseras, grundar sig inte på någonting. Sakkunniga efter sakkunniga har varnat för de problem som kommer att uppstå ifall regeringens planer verkställs. Vår granne Sverige lever redan i en baksmälla med en mängd med allvarliga problem inom vården som uppstått efter att man inledde fria vårdvalet och de jobbar febrilt med att rätta till skadorna som uppstått.
Ingen av regeringspartierna, inte Centern, inte Samlingspartiet, inte Sannfinländarna, talade någonting om massbolagisering av hela den offentliga social- och hälsovårdssektorn före riksdagsvalet. Inte heller att trafikläderna skulle bolagiseras och användandet avgiftsbeläggas. För att hålla centerväljarna lugnare före vårens kommunalval har trafikministern sagt att hon presenterar sina tankar kring bolagisering av trafiklederna först efter kommunalvalet.
I vårens kommunalval väljer vi lokala beslutsfattare men visst är det också ett vitsord som finländarna kan ge om vad som sker i Finland just nu. Jag hoppas på brett stöd för socialdemokraterna, som har en realistisk möjlighet att efter följande riksdagsval leda regeringen och reda upp efter Sipilä & co.