This is not a divoce, this is a new relationship

Tapasimme tänään Eduskunnassa muutaman Ulkoasiainvaliokunnan ja Suuren valiokunnan kollegan kanssa Britannian Brexit-ministeri David Davisin. Ministeri Davis aloitti sanomalla ”This is not a Divoce, this is a new Relationship”. Aika näyttää. Tiiviinä yhteenvetona tapaamisesta ja keskusteluista voisi sanoa, että ministeri Davis on optimistinen, oikeastaan yltiöoptimistinen ja uskoo vakaasti, että Britannian EU-ero hoituu sujuvasti ja lopputulos on kaikkien kannalta mainio.

Pääministeri Theresa May ilmoitti tammikuun puolivälissä, että Brexit tarkoittaa sitä, että Britannia lähtee sisämarkkinoilta ja tulliliitosta. Britannia tavoittelee (jonkinlaista) vapaakauppajärjestelmää, johon sisältyisi sisämarkkinoiden edut ilman EU-jäsenyydestä aiheutuvia velvollisuuksia. May ilmoitti tuolloin myös, että Britannia haluaa jatkaa yhteistyötä useilla aloilla; sekä sisäisessä että ulkoisessa turvallisuusyhteistyössä, liikenteessä, koulutuksessa ja tutkimuksessa, energia-asioissa. Mutta miten tämä tapahtuisi (ja miksi ja millä ehdoin muut tähän suostuisivat), on ihan auki, eikä ministeri Davisin vierailu tänään tuonut tähän uutta lisävalaistusta.

IMG_0470

Suomen kannalta Britannia on monella tavalla tärkeä yhteistyökumppani. Ensinnäkin Britannia on Suomen 6. tärkein vientimaa ja maiden välinen kauppa on Suomelle ylijäämäistä. Toiseksi monilla foorumeilla ja monissa asiakysymyksissä Britannia on Suomen kannalta samanmielinen maa eli ns. like minded partner. Britannian EU-ero on siten Suomelle sekä taloudellinen että poliittinen menetys.

Ei kuitenkaan kannata itkeä kaatunutta maitoa tai niinkuin jotkut britit sanovat ”it is no use worrying about unfortunate events which have already happened”. Kukin maa tekee itseään koskevat ratkaisut ja sen kanssa eletään, se on tietysti aivan selvä.

Britannian parlamentin ylähuone äänestää EU-eroon johtavasta lakimuutoksesta (artikla 50 käynnistäminen) 7. maaliskuuta. Jos ja kun esitys menee läpi, tulee pääministeri May 9.3 ilmoittamaan Maltalla pidettävässä Eurooppaneuvostossa eurooppalaisille pääministerikollegoilleen Brexitin käynnistymisestä. Virallinen suunnitelma lähtee siitä, että koko ruljanssi olisi satamassa kahden vuoden kuluttua, mutta monet asiantuntijat pitävät aikataulua epärealistisena.

Wait and see. Aika näyttää ja historia myöhemmin kertoo minkälainen kate ministeri Davisin Suomen vierailun avausrepliikille – This is not a Divoce, this is a new Relationship – muodostuu.